PREDLAGAČ INICIJATIVE

Prašović-Gadžo: Do povećanja minimalnih penzija u FBiH nije došlo zato što Novalić odbija sastanak

Pozivam Novalića, Milićević i Drljaču da provedu usvojeni Zaključak Zastupničkog doma i da povećaju iznos minimalnih penzija, istakla je Prašović-Gadžo

Prašović-Gadžo: Vlada je u obavezi da poštuje i izvršava odluke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Avaz

H. J. I.

31.8.2022

Zastupnički dom Parlamenta FBiH u junu je jednoglasno usvojio zaključak kojim se obavezuje Vlada Federacije BiH da poveća najniže penzije u augustu za minimalno pet posto. Iako je zaključak usvojen, to nije učinjeno. 

Kako su potvrdili u Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje povećanja nema, a  najniža penzija u FBiH iznosi 424 KM.

Predlagač inicijative za povećanje minimalnih penzija ispred Kluba SBB-a bila je zastupnica u Parlamentu FBiH Sanela Prašović Gadžo.



- Zastupnički dom Parlamenta FBiH je na sjednici u junu usvojio Zaključak Kluba SBB-a kojim se od Vlade FBiH traži vanredno usklađivanje minimalne penzije u iznosu od minimalno pet posto, počev od mjeseca augusta. Kao što vam je poznato, Vlada je u obavezi da poštuje i izvršava odluke Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Ja sam u julu na sjednici zatražila od Vlade FBiH da dostave dinamiku realizacije usvojenog Zaključka.

Oni nisu još ništa odgovorili, ali je 18. augusta federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača zatražio sastanak sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i ministricom finansija i dopremijerkom Jelkom Milićević u vezi sa realizacijom Zaključka i obavezom da se isti izvrši, kao i temeljem zahtjeva penzionera, međutim do danas taj sastanak nije održan. Do povećanja nije došlo zato što Novalić to sve ignoriše - kazala je Prašović - Gadžo za portal "Avaza" i dodala:

- Pozivam Novalića, Milićević i Drljaču da provedu usvojeni Zaključak Zastupničkog doma i da povećaju iznos minimalnih penzija. Ako oni ignoriraju Parlament FBiH, onda imamo ozbiljan problem. 

Inicijativa za povećanje minimalnih penzija. Avaz

Podsjećamo, Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH jednoglasno je usvojio zaključak Kluba zastupnika SBB-a prema kojem je naloženo vanredno usklađivanje penzija od minimalno pet posto za penzionere s najnižim penzijama.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.