SARAJEVO

Zaposleni u institucijama BiH organizirali proteste: Zbog mizernih plaća ne možemo prehraniti porodice

Stalno omalovažavanje i vrijeđanje konstitutivnih naroda zaposlenih u državnim institucijama od strane funkcionera vladajućih stranaka (DF, SNSD, SDA, HDZ BiH) koji tvrde da dobro živimo, samo toga nismo svjesni

Sa današnjih protestima. A. Kukić

Piše: A. Kukić

31.5.2022

Zaposleni u institucijama BiH organizirali su protest zbog nepotpisivanja kolektivnog ugovora. Kako su kazali, BiH je jedina država u Evropi koja nema potpisan kolektivni ugovor sa zaposlenim u državnim institucijama.

Osim toga, kako su najavili, oni izražavaju protest i povodom sljedećeg:

Neusvajanjem budžeta za 2021. i 2022. godinu. Usvajanjem privremenog finansiranja za prvi kvartal 2022. osnovica za obračun plaće je ostala 475,69. Tako da radnica koja čisti kabinet ministra ima osnovnu platu 475,69 KM a ministar 10 njenih osnovnih plata 4.750 KM.

Neravnopravan položaj zaposlenih u državnim institucijama u odnosu na niže nivoe vlasti (zaposleni u državnim institucijama imaju manje plata za 25-30 % u odnosu na državne službenike zaposlene na nižim nivoima vlasti).

Realizacija dugogodišnjeg projekta urušavanja državnih institucija – obraćali smo se Ambasadama zapadnih zemalja, visokom predstavniku u BiH i zvaničnicima EU.

Sa današnjih protestima - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz

Dugogodišnja politika vladajućih stranaka, dovela je do uskraćivanja osnovnih prava na život. Imamo pravo na rad, ali nismo u mogućnosti da zbog mizernih plaća prehranimo svoje porodice.

Stalno omalovažavanje i vrijeđanje konstitutivnih naroda zaposlenih u državnim institucijama od strane funkcionera vladajućih stranaka (DF, SNSD, SDA, HDZ BiH) koji tvrde da dobro živimo, samo toga nismo svjesni.

Enormno visoka primanja zastupnika u Parlamentarnoj skupštini od 6.000 do 9.000 KM – mjesečno.

Salih Karčić, predsjednik Samostalnog sindikata državnih službenika i zaposlenika u institucijama BiH je rekao:

- Zovu nas uhljebima, a dva uhljeba koji rade ovdje imaju zajedno 1.400 KM plaću.

Oni traže usvajanje budžeta jer se time povećava plaća radnicama.

- Interesuje nas da se budžet usvoji, želim da napomenem da je minimalna plaća na državnom nivou 475 KM i sve tako funkcionira. Ovo je projekat urušavanja državnih institucija - rekao je Karčić.

Protestno okupljan je je trajalo pola sata. A. Kukić

Slaven Vidović, uposlenik Centra za upravljanje minama kazao je da uposlenicima najveći problem predstavlja kolektivni ugovor. 

- Već nekoliko puta smo dolazili, nezadovoljni smo odnosom vlasti prema nama. Troškovi života su porasli, ne možemo upošljavati ljude. To je jedan od problema nama u Centru za upravljanje minama - naglašava.


Slaven Vidović i Salih Karčić. A. Kukić

Dodaje kako im se niko ne obraća i ne daje podršku.

- Oni imaju ogromne plaće, odrodili su se od naroda - zaključuje Vidović.

Miroslav Vujčić, uposlenik Ministarstva vanjskih poslova kaže kako vlast nema sluha za probleme uposlenika u državnim institucijama. 

- Čak se ne možemo sakriti ni ispod strehe od kiše. Kako preživljavati? Čistacica ima plaću 475 KM, sa stažom jedva nagura na 600, 700 KM kako preživjeti na ovoj skupoći - pita Vujčić.


Miroslav Vujčić. A. KUKIĆ

- Ovo što se dešava je urušavanje države i državnih institucija. Vjerovatno priželjkuju da napravimo gore stvari i da kažu da država ne može funkcionisati. Svi su krivi koji vode ovu državu. Nema poslanika da nam daju podršku, nema ih čak ni na prozorima. Ne možemo mi bez ove države - zaključuje Vujčić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.