MINISTAR MUP-A FBIH

Čampara: Identifikovana je država odakle su poslani mailovi s lažnim dojavama o bombama

Tako se narušava sveukupni sistem sigurnosti, kazao je

Čampara: Radi se na rasvjetljavanju samih počinilaca. Screenshot / TVSA

E. Ć. / TVSA

3.6.2022

Ministar Unutrašnjih poslova Federacije BiH Aljoša Čampara, gostujući u emisiji Polis na TVSA, rekao je da misli da će ubrzo doći do lišenja slobode određenih lica koja imaju veze sa jučerašnjim dojavama bombi, odnosno da su počinioci identifikovani od strane policijskih snaga.



Teško predvidjeti ovakve napade

Čampara je rekao da je identifikovana država iz koje su izvršeni napadi i da se putem međunarodne pravne pomoći i u saradnji sa partnerskim agencijama radi na rasvjetljavanju samih počinilaca.

– Ovakve napade teško je predvidjeti. Kada pogledate analizu unazad nekoliko godina, 2020. bilo je oko 16 lažnih dojava, potom 2021. godine nešto manje, 7 otprilike, a evo slijedom svjetskih dešavanja 2021. posebno u zadnjih nekoliko mjeseci, taj broj se popeo na 36.

Dojave izazivaju uznemirenost kod građana i javnosti i na neki način narušava se i cjelokupan sistem obrazovanja, sudstva, funkcionisanja institucija ali i rada policijskih agencija, jer vi onda morate odvajati policijske agencije da rade samo taj dio posla. Tako da to narušava sveukupni sistem sigurnosti - rekao je Čampara.

Provokacije

On je istakao da država mora reagirati na dobar način u ovim uslovima.

- Mi u okviru Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova imamo jedan odjel koji se bavi sa Cyber kriminalom, ali mislim da je to nedovoljno za cijelu BiH. U nekim zemljama EU to je pri ministarstvima odbrane, ali i ministarstvo sigurnosti može dosta uraditi na ovo polju posebno kod određenih zakonskih regulativa koje bi trebale važiti za cijelu državu, pojasnio je ministar te dodao da je moguće da će se ovakva vrsta napada nastaviti.

MUP KS bi trebao u skorije vrijeme formirati jedan ovakav odjel i koliko znam i Ambasada SAD zainteresirana je da pomogne njegovo osnivanje i opremanje. Jako je važna edukacija policijskog kadra i osnivanje ovih sektora po kantonima, njihovo jačanje generalno – edukacija i tehnička pomoć koja je potrebna za bavljenje ovim vidom kriminala - izjavio je Čampara.

On nije mogao govoriti o tačnim motivima napada.

– Može biti da je riječ o provokacijama, ali može biti da se lažnim dojavama skreće pažnja sa stvarnog napada, na recimo finansijski sistem BiH. O tome će se tek naknadno moći govoriti - rekao je Aljoša Čampara u polisu na TVSA.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.