REAKCIJE

Iz Delegacije EU za "Avaz": Primili smo k znanju odluku Šmita, žalimo što nije pronađeno domaće rješenje

Da bi napredovala na putu ka EU, Bosna i Hercegovina treba da ispuni ključne prioritete iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu zemlje za članstvu u EU, naveli su

Johan Satler i Kristijan Šmit. Avaz

Piše: N. Aj.

8.6.2022

Visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) jučer je iskoristio Bonske ovlasti te donio odluku da se osiguraju sva potrebna sredstva Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) BiH za organizaciju izbora.

Iz Delegacije Evropske unije u BiH su nam kazali da su primili k znanju odluku visokog predstavnika Šmita.

- Duboko žalimo što nije pronađeno domaće rješenje kojim se obezbijeđuju tražena sredstva, te što politički lideri nisu preuzeli puno vlasništvo, u skladu sa evropskom perspektivom zemlje. Rukovodstvo Bosne i Hercegovine treba da donosi neophodne odluke o osnovnim demokratskim pitanjima.

 Očekujemo od svih političkih stranaka da se konstruktivno angažuju, osiguraju brzo usvajanje budžeta za 2022. godinu te uredno održavanje izbora i formiranje vlasti na svim nivoima bez odlaganja. Da bi napredovala na putu ka EU, Bosna i Hercegovina treba da ispuni ključne prioritete iz Mišljenja Evropske komisije o zahtjevu zemlje za članstvu u EU. Računamo da će sve strane da rade zajedno na izgradnji prosperitetne budućnosti za sve građane - kazali su iz Delegacije EU za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.