NA DANAŠNJOJ SJEDNICI

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine razmatrat će državni budžet

Prema Nacrtu, budžet BiH za 2022. godinu iznosi 1.073.600.000 KM, od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM

Sa jedne od prethodnih sjednica. AGENCIJE

A. O.

8.6.2022

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine danas će održati sjednicu s početkom u 13 sati.

Smatra se da bi se na ovoj sjednici trebali raspravljati o ovogodišnjem Nacrtu budžeta i međunarodnih obaveza institucija BiH koji je ranije u proceduru uputilo Vijeće ministara BiH.

Državne institucije cijelu prošlu godinu, kao i ovu, funkcioniraju na odlukama o privremenom finansiranju, kojima je omogućeno samo finansiranje osnovnih budžetskih isplata i vanjskog duga, ali ne i realizacija važnih projekata.

Nakon izjašnjavanja Predsjedništva Bosne i Hercegovine, koje je prema Ustavu Bosne i Hercegovine stvarni predlagač budžeta institucija Bosne i Hercegovine, procedura se nastavlja u oba doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Nacrt zakona o budžetu institucija i međunarodnih obaveza u proceduru je 27. maja uputio državni ministar finansija i trezora Vjekoslav Bevanda (Hrvatska demokratska zajednica – HDZ).

Prema Nacrtu, budžet BiH za 2022. godinu iznosi 1.073.600.000 KM, od čega je izdvajanje prihoda od indirektnih poreza za nivo BiH 865.500.000 KM, a ostatak su vlastiti prihodi.

Ukoliko Predsjedništvo BiH danas postigne dogovor oko tog jednog od najvažnijih finansijskih dokumenata države, on će biti upućen u parlamentarnu proceduru gdje treba biti usvojen u oba doma Parlamentarne skupštine BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.