OKRUŽNI SUD U BANJOJ LUCI

Potvrđena presuda: MUP RS diskriminisao aktivistkinje grupe "Pravda za Davida"

Sofija Grmuša rekla je da je presuda Okružnog suda u Banjoj Luci očekivana jer je očigledno diskriminatorsko ponašanje policije prema tužiteljkama i ostalim članovima neformalne grupe "Pravda za Davida"

Aleksandra Vranješ i Sofija Grmuša ispred Osnovnog suda u Banjoj Luci. BIRN BiH

S. S. / BIRN

8.6.2022

Okružni sud u Banjoj Luci odbio je žalbu Pravobranilaštva RS-a izjavljenu na presudu Osnovnog suda u Banjoj Luci koji je presudio u korist Sofije Grmuše i Aleksandre Vranješ nakon njihove tužbe protiv entiteta zbog diskriminatorskog ponašanja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Presudom Osnovnog suda iz decembra 2020. godine utvrđeno je da su Grmuša i Vranješ, kao članice neformalne grupe "Pravda za Davida" trpjele kontinuiranu diskriminaciju od strane pripadnika policije RS-a.

Video snimke

Ročište po žalbi Pravobranilaštva RS-a održano je 16. maja ove godine. Tada su pred Okružnim sudom ponovo izvedeni materijalni dokazi, odnosno video snimci sa telefona tužiteljki, ali i snimci emitovani na Federalnoj i Radio televiziji BN.

Na tim snimcima, emitovanim i na Okružnom sudu, vidi se kako policajci u više navrata legitimišu Vranješ i Grmušu te upozoravaju ih da se moraju udaljiti sa javne površine uz obrazloženje da nisu prijavile javni skup.

Sofija Grmuša rekla je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH) da je presuda Okružnog suda u Banjoj Luci očekivana jer je očigledno diskriminatorsko ponašanje policije prema tužiteljkama i ostalim članovima neformalne grupe "Pravda za Davida".

Ne postoji mogućnost žalbe

- Presuđeni su za diskriminaciju, ali oni trebaju i krivično da odgovaraju. Policijski službenici koji su provodili naređenja svojih nadređenih da se provodi teror i represija nad članovima grupe ‘Pravda za Davida’ koji samo, već skoro pet godina, traže da se institucionalno riješi ubistvo Davida Dragičevića - rekla je Sofija Grmuša.

Ona je najavila da će protiv MUP RS biti, nakon ove presude, pokrenuto još tužbi za diskriminaciju.

Grmuša i Vranješ su, zbog krivičnog djela Povreda ravnopravnosti građana, 2021. godine podnijele krivičnu prijavu protiv policajaca banjalučke Policijske uprave. Okružno javno tužilaštvo u Banjaluci je, u julu prošle godine, donijelo naredbu o nesprovođenju istrage protiv policajaca.

Na ovu presudu banjalučkog Okružnog suda ne postoji mogućnost žalbe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.