ALARMANTNO

Monstruozna šala pokoljem u školi u Trebinju znak uzbune: Strožije kazne za roditelje djece koja prijete

Očigledno je da sankcije za počinioce ovakvih krivičnih djela do sada nisu bile adekvatne jer se ona ponavljaju, kaže Smiljana Vovna

Vovna: Poruka nije bila nimalo bezazlena. Facebook

Alen Bajramovic

18.3.2024

Na prijedlog nadležnog tužilaštva, Okružni sud u Banjoj Luci odredio je jednomjesečni pritvor maloljetnom R. T. iz Bileće, osumnjičenom da je počinio krivično djelo terorizam.

Napravio shemu

Ovaj 17-godišnji Bilećanin, putem društvene mreže TikTok, objavio je detaljan plan napada na Centar srednjih škola u Trebinju, sa satnicom početka napada, spiskom mrtvih i ranjenih, najavom da će na kraju izvršiti samoubistvo, da bi na kraju priznao to što je učinio, te izjavio da je sve bila šala.

Što više ukazujemo na probleme, oni se sve češće ponavljaju, kaže profesorica sociologije iz Tuzle Smiljana Vovna.

- Nije dovoljno samo upućivati na problem, nego se počinioci trebaju kazniti. Ako je riječ o maloljetnim osobama, onda njihovi roditelji treba da snose odgovornost - dodaje Vovna.

U eri kada pristup društvenim mrežama nema ograničenja, odgovornim za ovakve i slične postupke ona smatra roditelje, koji moraju imati uvid u ono što njihova djeca rade, kojim portalima ili mrežama pristupaju.

Napravio satnicu napada. Facebook

Posljedice nebrige

- Prosječan roditelj danas je zaokupljen poslom i brigom za egzistenciju, a djecu je ostavio prosvjetnim radnicima, koji, ipak, nisu čudotvorci. Od nas se očekuje da ih naučimo, ali i da ih vaspitamo, a često i da ispravimo sve propuste koji su posljedica nebrige u porodici. Očigledno je da sankcije za počinioce ovakvih krivičnih djela do sada nisu bile adekvatne, jer se ona ponavljaju. Nimalo nije bezazlena poruka upućena školi da će se desiti pokolj i opravdan je strah roditelja koji nisu poslali svoju djecu u školu. Ova praksa mora da prestane, a to će se desiti samo kada se žestoko kazne oni koji se upuštaju u avanturu zvanu prijetnja, izazivanje opasnosti, dojava o bombama i slično - ističe Vovna.

Pretresom stana pronađeni su predmeti koji će se koristiti kao dokaz, među kojima je i pištolj za koji se ispostavilo da je plastični.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.