KONFERENCIJA U KAIRU

Mustafa ef. Cerić iz Egipta za "Avaz": Važno je da se čuje i naš glas protiv ekstremizma

Mada je to svjetski fenomen, primjetno je da su muslimani najveća žrtva tih terorističkih poduhvata

Piše: Al. B.

9.6.2022

Cerić: U prvom kvartalu zabilježene su 34 terorističke agencije. Avaz

Bivši reisu-l-ulema Islamske zajednice u BIH Mustafa ef. Cerić jedan je od učesnika Međunarodne konferencije "Religijski ekstremizam – intelektualni poduhvati i strategija suočavanja" koja se održava u Kairu. Na konferenciji učestvuju predstavnici 42 države svijeta.

- Važno je da se čuje i naš glas protiv ekstremizma ovdje u Kairu. Nažalost, od ukupnog broja nasilnih poduhvata u svijetu 97.2 posto u 2021. godini su bili ideološko-religijski motivirani. 

U prvom kvartalu ove godine zabilježene su 34 terorističke organizacije od kojih se 23 pozivaju na religiju kao motiv za svoje terorističke akcije. Mada je to svjetski fenomen, primjetno je da su muslimani najveća žrtva tih terorističkih poduhvata. 

Zato su u zadnje vrijeme u državama poput Saudijske Arabije, Emirata, Katara i Egipta u sihroniziranom nizu održane važne međunarodne konferencije o religijskom dijalogu protiv religijskog ekstremizma - kazao je Cerić za "Avaz".

On ističe da je na ovoj konferenciji inicirano osnivanje jednog od najvećih svjetskih centara mira za praćenje i proučavanje religijskog ekstremizma.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.