DONESENO RJEŠENJE

Konačna odluka Suda BiH: Zoran Mamić neće biti izručen Hrvatskoj

Mamići, koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama

Zoran Mamić. Armin Durgut / Pixsell

Piše: M. Aš.

10.6.2022

Apelaciono vijeće Suda BiH donijelo je 6.juna ove godine rješenje (S1 3 K 040425 22 Kž2) kojim se odbija zahtjev pravosuđa Hrvatska za izručenjem Zorana Mamića, brata Zdravka Mamića i bivšeg trenera nogometnog kluba Dinamo toj državi, saznaje portal "Avaza".


Zašto je tražen

U rješenju je potvrđena odluka Suda BiH od 30.maja ove godine. Utvrđeno je da nisu ispunjene sve zakonske pretpostavke za izručenje iz BiH potraživanog Mamića Hrvatskoj.

Hrvatska, je za razliku od starijeg brata Zdravka, Zorana tražila zbog pravosnažnosti presude kojom je pravomoćno osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Prošle godine, Sud BiH je takođet utvrdio da nema pretpostavki da se Zoran Mamić izruči Hrvatskoj. Prije dvije godine, pravosnažno je odbijeno i izručenje Zdravka Mamića.

Hrvatsko pravosuđe Zoranovo izručenje tražilo je po tri osnova: radi ponovljenog sudskog postupka po odluci Vrhovnog suda koji je ukinuo dio presude Županijskog suda u Osijeku i naložio ponovno suđenje, zbog izdržavanja kazne od četiri godine i osam mjeseci zatvora na koliko je pravomoćno osuđen u potvrđenom dijelu prvostupanjske presude te zbog istrage o podmićivanju trojice sudaca osječkog suda u sklopu koje je i Zdravku i Zoranu Mamiću određen pritvor.


Pisali bh. institucijama

Mamići, koji su osuđeni u Hrvatskoj, ranije su tražili da kaznu izdržavaju u BiH, a molbu su uputili i bh. institucijama.

U Bosni i Hercegovini, tačnije Međugorju Zdravko Mamić nalazi se još od juna 2018.godine. Njegov brat Zoran je stigao prije godinu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.