ŠTETE SU MILIONSKE

Slike koje podsjećaju na apokalipsu 2014. godine: Nevjerica i zebnja u očima mještana Čelića nakon poplava

Općinska komisija iz Čelića obilazi poplavljene kuće, pomoćne objekte, njive

H. Čalić

Veliko nevrijeme praćeno vjetrom jakom kišom i gradom,u kratkom vremenu, poharalo je mali posavski gradić Čelić u Tuzlanskom kantonu. Kako javljaju mještani, podivljala rijeka Šibošnica nosila je sve pred sobom. Bujične vode su poplavile oko 400 stambenih i pomoćnih objekata, a stradali su i usjevi.

Dan poslije, fotografije kao one iz apokalipse 2014. godine kada su stradali brojni gradovi i naselja. Ljudi čiste, iznose namještaj, zbrajaju štetu i sa zebnjom gledaju u nebo u strahi od novih padavina.

Sa lica mjesta, javili su nam se poljoprivredni inženjeri ZZ "Gračanka" Rasim Husić i Adem Džafo. Ova zadruga godinama ostvaruje uspješnu kooperaciju sa desetinama poljoprivrednika Čelića i Koraja u proizvodnji krastavca- kornišona i paprike.

- Šta da vam kažemo,30 naših kooperanata koji su krastavac-kornišon zasadii na 30 dunuma i papriku na 10 dunuma, ostali se bez išta. Grad je uništio rad i trud, te ulaganja u ovu proizvodnju namijenjenu za izvoz. Vidimo slike užasa kod naših poljoprivrednika - kažu Husić i Džafo.

- Ovog puta nije poplavljeno Sprečko polje, zahvaljujući ponajviše radovima na čišćenju korita rijeke Spreče na kritičnim lokacijama Miričina, Donja Orahovica, Donja Lohinja, Pribava, Gračanica i Stjepan Polje, koje je finansirala Agencija sliva rijeke Save - izjavio je šef Službe Civilne zaštite Gračanica Mustafa Bajić.

NA VRH

Podijeli članak na