PREDSJEDNIK SDP-A

Nikšić u Briselu: Ne očekujem nikakav spektakl od sastanka

Ne bi bilo prvi put da potpišemo neke sporazume koje onda niko ne poštuje, rekao je Nikšić

Nermin Nikšić: Ne pristajemo na one stvari koje će nas vratiti unazad. Screenshot

E. T.

12.6.2022

Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a uoči sastanka lidera strana iz BiH sa Šarlom Mišelom (Charles Michel), predsjednikom Evropskog vijeća i Žozepom Boreljom (Josep Borell), visokim predstavnikom EU u Briselu, kazao je da ne treba očekivati nikakav spektakl od današnjeg sastanka. 

- Nije nama prvi put da potpišemo neke sporazume. Ne bi bilo prvi put da potpišemo neke sporazume koje onda niko ne poštuje. Mislim da bi važno bilo danas da shvatimo da imamo jedan vjetar u leđa, od strane evropske administracije i da stvarno ozbiljno krenemo s reforamama u BiH, s reforamama koje će omogućiti svim građanima da se osjećaju svoj na svom - kazao je Nikšić. 

Rekao je da će SDP i on kao predjsenidk biti dio rješenja. 

- Ne pristajemo na one stvari koje će nas vratiti unazad a ne da krenemo prema euroatlantskim integracijama. Dakle, mislim na već najavljene poteze HDZ-a koji pokušava da se bazira samo na pojedinim provedbama presuda, a mi insitiramo na tome da se provedu sve preude međunarodnih sudova, u tim presudama se kontitutivnost ne spominje, ali zbog historije kloju mi imamo u BiH, mi smo spremni i tu napraviti ustupak da se oko toga razgovara i da pričamo o vitalnom interesu - rekao je Nikšić. 

Dodao je da neće biti priče samo o izbornom zakonu nego o više tema. 

- Bit će priče o onome što imamo kao obavezu BiH na putu prema EU, tri zakona koja, dobro znate, da su prošli u Predstavničkom domu parlamentarne skupštine BiH a blokiraju se u Domu naroda koji su osnovni uslov za prvi iskorak na tom putu. Nije baš principijelno odbiti te zakone a onda na istoj toj sjednici tražiti od EU da imate ubrzan pristup BiH - rekao je Nikšić. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.