TRAŽIO DA SE IZBACI

Ovo je rečenica koja smeta Dodiku u novom dokumentu EU

On je istakao prije početka sastanka da mu je neprihvatljiva rečenica gdje se sukob u Ukrajini kvalifikuje kao agresija

Dodik tražio da se rečenica izbaci. Avaz

H. J. I.

12.6.2022

Lider SNSD-a i član Predsjedništva Milorad Dodik obratio se medijima prije početka današnjeg sastanka u Briselu sa Šarlom Mišelom (Charles Michel) i Žozepom Boreljom (Josep Borell), visokim predstavnikom EU. 

On je istakao da mu je u dokumentu "Politički sporazum o principima koji će osigurati funksionalnu BiH i i ubrzati evropski put BiH" koji bi bh. lideri trebali večeras potpisati, neprihvatljiva rečenica gdje se sukob u Ukrajini kvalifikuje kao agresija. 

- Tamo je jedna od rečenica to da se sukob u Ukrajini kvalifikuje kao agresija. To je za nas naravno neprihvatljivo. Mi na to nismo pristali, Bosna i Hercegovina nema taj stav, nije se usaglasila sa tim, i to ne može da bude, ne stoji ni danas jer nije donešena odluka na Predsjedništvu. Kada Predsjedništvo bude odlučivalo onda će to biti zvaničan stav. 

A pošto su to odlučivale neke karikature kao što su ambasadori po nekim institucijama to nije stav Predsjedništva i zakonom predviđenog organa. Nego je to naravno igra bez granica u kojoj se najviše ruši BiH. Dva puta sam tražio da odlučimo koji ćemo stav imati oko Ukrajine, ostala dva člana Predsjedništva to nisu htjela i mi danas nemamo stav - rekao je Dodik prije početka sastanka. 

Kako se navodi u dokumentu koji je portal "Avaza" ranije objavio, članu Predsjedništva BiH smeta sljedeća rečenica: 

- Prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornost prema svim građanima Bosne i Hercegovine i pozivaju se na rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih naroda ES-11/1 o agresiji na Ukrajinu, usvojeno 2. marta 2022. 

Rečenica koju je Dodik tražio da se izbaci. Avaz

Dodik je svoj stav ponovio i na Twitteru. 

- Neću dozvoliti da se potpiše bilo kakav politički dokument u kome se na bilo koji način kvalifikuju sukobi u Ukrajini. Za sve političare iz RS obavezujući su samo zaključci NSRS, koji kažu da ostajemo neutralni - napisao je Dodik.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.