PREDSJEDNIK SNSD-A

Dodik uoči sastanka u Briselu: Sve je ovo mistično

Tamo je jedna od rečenica to da se sukob u Ukrajini kvalifikuje kao agresija. To je za nas naravno neprihvatljivo, rekao je Dodik

Milorad Dodik. Screenshot

H. J. I.

12.6.2022

U Briselu je u toku sastanak lidera bh- političkih stranaka sa predsjednikom Evropskog vijeća Šarlom Mišelom (Charles Michel) i Žozepom Boreljom (Josep Borell), visokim predstavnikom EU. 

Sastanku prisustvuje i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a i član Predsjedništva BiH. Uoči sastanka, Dodik je istakao da je malo sve mistično. 



- Od samog pozivanja, od samog dokumenta o kom trebamo da razgovaramo. Dobra prilika da sjednu svi sa jedne i sa druge strane - rekao je Dodik.

Upitan o tome šta zna o tom dokumentu, član Predsjedništva je istakao da "ga daju da ga pročitate, pa ga onda povuku".

- Zato što ni oni nisu sigurni u taj dokument. Vidjet ćemo. Ja nisam ništa pročitao. Tamo je jedna od rečenica to da se sukob u Ukrajini kvalifikuje kao agresija. To je za nas naravno neprihvatljivo. Mi na to nismo pristali, Bosna i Hercegovina nema taj stav, nije se usaglasila sa tim, i to ne može da bude, ne stoji ni danas jer nije donešena odluka na Predsjedništvu. Kada Predsjedništvo bude odlučivalo onda će to biti zvaničan stav. 



A pošto su to odlučivale neke karikature kao što su ambasadori po nekim institucijama to nije stav Predsjedništva i zakonom predviđenog organa. Nego je to naravno igra bez granica u kojoj se najviše ruši BiH. Dva puta sam tražio da odlučimo koji ćemo stav imati oko Ukrajine, ostala dva člana Predsjedništva to nisu htjela i mi danas nemamo stav. Jedini stav koji ima je stav NSRS koja je rekla da se mi ne možemo priključiti kvalifikaciji da se sukob u Ukrajini kvalifikuje kao agresija - rekao je Dodik.

Na pitanje novinarke koji bi rječnik njemu odgovarao, on je kratko rekao "mir i stabilnost".


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.