KOMENTAR NA SASTANAK

Slavo Kukić za "Avaz": Brisel i Vašington moraju mijenjati pristup, kod balkanskog tipa političara samo žestoke reakcije daju rezultate

Bh „borci“ za nacionalnu stvar brže – bolje klepnu ušima čim osjete da bi ih batina svjetskih centara moći mogla zbaciti iz sedla vlasti, kaže Kukić

Kukić: Oprečna tumačenja. Avaz

Piše: A. Bajramović

13.6.2022

Akademik Slavo Kukić nije impresioniran jučerašnjim sporazumom bh političara u Briselu, jer takvih dogovora i dokumenata u posljednjih 20 godina je bilo mnogo.

- I ne samo da su svi oni imali istu sudbinu da ih bosanskohercegovački etno – nacionalisti nikada nisu poštovali, nego smo svaki put, doslovce u jednom danu, imali oprečna tumačenja onog što su dogovorili i što ti sporazumi znače – kazao nam je Kukić.

Slično se dešava samo par sati nakon objavljivanja sadržaja posljednjeg sporazuma, a posebno dan poslije, tako da Kukić očekuje da svjetski centri moći, prije svih Brisel i Vašington, promijene svoj pristup ako imaju iskrenu namjeru da stabiliziraju BiH i približe je društvu evropskih naroda.

- Moraće bh etno – nacionalistima otvoreno dati do znanja da će nepridržavanje sporazuma do kojih sami dođu izazvati njihovu trenutačnu i vrlo žestoku reakciju. I budite sigurni, kod balkanskog tipa političara takav pristup daje rezultate. Zar to, uostalom, nisu pokazale odluke koje je, korištenjem bonskih ovlasti, nametnuo visoki predstavnik u zadnjih godinu dana? 

Za 12 godina mandata Valentin Incko gotovo da te ovlasti i nije koristio, a kad je na odlasku iz BiH za njima ipak posegnuo u RS je izazvao reakciju kakva je nakon rata rijetko kada upamćena. Za desetak mjeseci Kristijan Šmit je ladicu u kojoj mu se bonske ovlasti nalaze otvarao dva puta i u oba slučaja, posebno u vezi sa državnom imovinom, očekivan rat i s njim, ali nije ga bilo. Zašto? Zato što bh „borci“ za nacionalnu stvar brže – bolje klepnu ušima čim osjete da bi ih batina svjetskih centara moći mogla zbaciti iz sedla vlasti, a da im se to ne bi dogodilo, umjesto uobičajene drskosti, počinju pokazivati kooperativnost kakva se nije mogla ni zamisliti. 

Samo time se, ako se mene pita, može objasniti zašto Dodik danas ne blokira državne institucije kao prije izvjesnog vremena. Odlukom o poništavanju zakona o nepokretnoj imovini RS imao je barem toliko koliko u slučaju Inckovih dopuna Krivičnog zakona BiH – ističe akademik Slavo Kukić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.