SAVEZ PENZIONERA FBIH

Redžo Mehić za "Avaz": Zbog poskupljenja smo na putu da ponovo doživimo hlad i glad, kao i tokom rata

Od oko 350.000 penzionera u FBiH oko 75 posto ima primanja niža od 530 KM mjesečno

Mehić: Osmisliti programe pomoći građanima. Avaz

Piše: A. Bajramović

14.6.2022

Penzioneri sa najnižim primanjima ne mogu preživjeti ovakav udar na njihov skroman kućni budžet, pa je Savez udruženja penzionera FBiH ponovo zatražio sastanak sa predstavnicima Vlade FBiH. Prema riječima predsjednika Saveza Redže Mehića traži se novo povećanje najnižih penzija.

Golo preživljavanje

- Od 1. juna ona iznosi 424 KM, ali ni to nije dovoljno za golo preživljavanje. Drugo pitanje koje smo delegirali je da zbog ovih divljanja cijena Vlada iznađe mogućnost za odobravanje jednokratne pomoći u visini koja se bude mogla obezbijediti. Na način kako to rade susjedne zemlje – kazao nam je Mehić.

Od oko 350.000 penzionera u FBiH oko 75 posto ima primanja niža od 530 KM mjesečno, što predstavlja katastrofu u situaciji kada cijena potrošaške korpe iznosi više od 2.600 KM.

- Tih 500 maraka za ljude koji trebaju da plate komunalne usluge, lijekove i hranu je ništa. Što se tiče resornog ministarstva oni stvarno čine napore, ali je problem što sada nema procenta povećanja koji bi zadovoljio potrebe nakon ovakvih poskupljenja. Mi smo predložili vladi da se osmisle socijalni i ekonomski programi pomoći građanima, a u sklopu njih posebno ovoj populaciji. Kroz različita sufinansiranja, od stanarine, komunalnih usluga, nabavke lijekova, diferenciranu stopu PDV-a, ukidanje akciza na gorivo – kaže Mehić.


Teška situacija

On dodaje da bi sva sredstva ugrožene populacije direktno vratile bh budžetima jer radi se o ljudima koji ih troše u BiH.

- Nije lijepo sjećati se rata, ali hlad i glad su dvije najteže stvari. Sad smo na putu da to doživimo, jer vidite da gorivo, plin, ogrjevno drvo, pelet, naglo poskupljuju. Ne treba ljude prepadati, ali oni su toga svjesni i već su itekako zabrinuti. Jedna sumorna, neizvjesna i teška situacija – ističe predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH Redžo Mehić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.