OPASNE PORUKE

Goran Miletić, direktor "Civil Right Defendersa": Dodik često pretjeruje

Srbija, koja je učestvovala u tri rata, nimalo se nije suočila s ratnim zločinima

Miletić: Treba se suočiti s činjenicama i odgovornošću. Agencije

Piše: Al. Bajramović

15.6.2022

Bez suočavanja s činjenicama iz ratova na području zapadnog Balkana, stavljanja žrtava na prvo mjesto i procesuiranja ratnih zločina, region neće moći naprijed, kazao je za „Avaz“ Goran Miletić, direktor „Civil Right Defendersa“ (Branitelji građanskih prava) za Evropu.


Ostaviti poruku

Bez obzira na to što su se oni desili u vrijeme kad mlađe generacije nisu bile ni rođene, taj proces se mora okončati.

- To mora biti primjer za budućnost. Na primjeru ratova ćemo pokazati da postoji kažnjivost, jer na zapadnom Balkanu je ideja da, ako imate dobru vezu, advokata, šta god, nećete odgovarati. Mladima moramo ostaviti poruku da se neke stvari ne mogu raditi nekažnjeno, a mislim da radimo suprotno. Iz toga će proizaći i napredak u drugim oblastima vezanim za poštivanje ljudskih prava, od manjina, Roma, LGBT zajednice... - kaže Miletić.

Ističe da je proces suočavanja s prošlošću na Balkanu veoma spor i da, uprkos jasnim standardima Vijeća Evrope, vlasti često traže izgovore zašto ne rade ništa na tom planu.

- Prva i osnovna lekcija je da se treba suočiti s činjenicama i odgovornošću. Srbija, koja je učestvovala u tri rata, koja je imala nadmoć na početku, nimalo se nije suočila s ratnim zločinima. BiH je malo više, jer ne možete proći kroz BiH, a da ne vidite neki ožiljak iz rata, dok je devedesetih Srbija praktično bila u miru i taj proces sada ide u suprotnom pravcu, u pravcu negiranja - govori Miletić.

Komentirajući situaciju u BiH danas, kaže da je opasno kad ljudi postanu nebitni i kad su samo dio nekog kolektiviteta.

- U BiH mi se čini da čovjek, građanin nije na prvom mjestu, već su to nacionalnost, nečije političke ideje ili nešto treće - ističe Miletić.


Samo odmaže

Za razliku od Hrvatske, koja kao članica EU ima garancije stabilnosti, u slučaju BiH situacija je mnogo opasnija.

- Tu je i Dodik, koji drastično odmaže. Prema svim istraživanjima, u Srbiji je vrlo izražen taj nacionalistički narativ, ali i za te ljude Dodik je ekstreman. Njegove ideje su pretjerane i za one kojima je nacionalizam na srcu - dodaje.

Slabi utjecaj

Švedska organizacija na čijem je čelu svoj ured ima i u Briselu, često je u kontaktu sa zvaničnicima i parlamentarcima EU i kaže da je BiH jedan od njenih prioriteta.

- Uticaj Rusije na zapadni Balkan se razmatra već nekoliko godina, ali ne tako javno. Ovo s Ukrajinom je sve alarmiralo. Mnogo eksperata se slaže da će ruski uticaj na zapadnom Balkanu nestati u skoroj budućnosti. Kao dokaz za to uzima se pokušaj posjete Lavrova Srbiji i taj trend će se nastaviti. Uticaj Rusije će slabiti i u BiH, Srbiji, svuda - kaže Miletić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.