REAKCIJA UDRUŽENJA

BH novinari: Hitno istražiti slučaj paljevine automobila novinarke RTRS-a iz Trebinja

BH novinari i Linija za pomoć novinarima očekuju od policije i Okružnog tužilaštva Trebinje da ovom slučaju daju najveći prioritet

E. Ć.

Novinarki RTRS-a automobil zapaljen sinoć iza ponoći

Foto: Avaz


Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima najoštrije su osudili paljevinu automobila u vlasništvu novinarke RTRS-a Nataše Miljanović-Zubac, koja se noćas dogodila u Trebinju i zahtijevaju od nadležnih organa da hitno istraže slučaj, pronađu i uhapse počinioca.

Kako je saopćeno iz Policijske uprave Trebinje, policijskoj stanici Trebinje 15. juna oko 03.45 sati prijavljeno je da je došlo do požara na parkiranom putničkom vozilu Ford koji je vlasništvo N.M.Z. iz Trebinja. Vatru su ugasili pripadnici Teritorijalne vatrogasne jedinice Trebinje. O svemu navedenom obaviješten je dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Trebinje. U toku je uviđaj i utvrđivanje okolnosti nastanka požara.

Iz Udruženja BH novinari podsjećaju da je novinarka Nataša Miljanović-Zubac u februaru prošle godine bila žrtva verbalnih napada i uvreda koje joj je javno uputio Vojislav Šešelj, lider Srpske radikalne stranke, a zbog čega je trenutno u toku proces koji se vodi pred sudom u Beogradu.

Upravni odbor BH novinara i Linija za pomoć novinarima izražavaju duboku zabrinutost zbog ovog, najnovijeg napada na novinarku RTRS-a iz Trebinja.

- Napadi na novinare i novinarke, posebno oni koji se manifestuju kroz vandalske činove uništavanja njihove lične imovine, predstavljaju najveću prijetnju slobodi medija u demokratskom društvu i unose strah i nesigurnost u cijelu novinarsku zajednicu. 

BH novinari i Linija za pomoć novinarima očekuju od policije i Okružnog tužilaštva Trebinje da ovom slučaju daju najveći prioritet, te da provođenjem efikasne i detaljne istrage pošalju poruku cjelokupnoj javnosti da ovakvi napadi neće i ne smiju proći nekažnjeno - saopćili su iz Udruženja BH novinari. 

NA VRH

Podijeli članak na