BH. MINISTRICA

Turković s ambasadorom Švicarske: U zajendičkom interesu je unapređenje već dobrih odnosa dvije zemlje

Turković je istakla da je stav Ministarstva vanjskih poslova BiH da je pitanje unaprjeđenja i promocije međunarodnog humanitarnog prava vrlo značajno

Sa sastanka Huna i Turković. MVP

E. Ć.

17.6.2022

Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković danas sa ambasadorom Švicarske Konfederacije u Bosni i Hercegovini Danijelom Hunom (Daniel Hunn).

Sagovornici su se složili da su ukupni odnosi dvije zemlje dobri i prijateljski i da postoji obostrani interes za njihovim unapređenjem na svim poljima od zajedničkog interesa.



Promocija međunarodnog humanitarnog prava

- U fokusu razgovora ministrice Turković i ministra Huna bili su prijedlog Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Ambasade Švicarske za formiranje Komisije za međunarodno humanitarno pravo Bosne i Hercegovine, kao i zajednička inicijativa Međunarodnog komiteta Crvenog krsta i Vlade Švicarske pod nazivom „Globalna alijansa za pitanja nestalih osoba“, a kojima se, pored drugih ministarstava, traži i mišljenje MVP BiH.

Ministrica Turković je istakla da je stav Ministarstva vanjskih poslova BiH da je pitanje unaprjeđenja i promocije međunarodnog humanitarnog prava vrlo značajno i da je MVP BiH dalo pozitivno mišljenje za osnivanje Komisije i isto uputilo Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH koje je nadležno za ovo pitanje. 

Sagovornika je također informisala i da je MVP BiH, u skladu sa zahtjevom nadležnog Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, imenovalo svog predstavnika za člana Komisije - navodi se u saopćenju Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Globalna alijansa za pitanja nestalih

- Kada je riječ o „Globalnoj alijansi za pitanja nestalih osoba“, formirana s ciljem podizanja svijesti i promocije međunarodnih obaveza i saradnje u oblasti nestalih osoba, ministrica je podsjetila da je BiH prva država u svijetu koja je usvojila Zakon o nestalim osobama 2004. godine, kojim su stvoreni Institut za nestala lica BiH i Centralni registar nestalih lica, što je omogućilo međuinstitucionalnu saradnju za rješavanje pitanja nestalih osoba.

Informisala je ambasadora Huna da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH također dalo pozitivno mišljenje na ovu inicijativu i da smatra opravdanim pristupanje BiH ovoj Alijansi. Podsjetila je sagovornika da je od nadležnog ministarstva zatraženo da pokrene proceduru formalnog pristupanja naše zemlje „Globalnoj Alijansi za pitanja nestalih osoba“.

Ambasador Hun se, na kraju, zahvalio ministrici Turković na razgovoru i iskazanom pozitivnom stavu Ministarstva vanjskih poslova po ovim pitanjima - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.