POSLANIK U NSRS

Vukanović: Sada se Dodik ljubi sa Čavušoluom, nosi zastavu BiH...

Sa Putinom se isključivo sastaje u predizbornim godinama, od toga ni RS ni BiH nemaju nikakve koristi

Vukanović: Dodik sebe predstavlja kao velikog državnika. Avaz

Piše: M.Sm.

18.6.2022

Nebojša Vukanović, poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske (NSRS) osvrnuo se za portal "Avaza" na sastanak Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH s ruskim predsjednikom, Vladimirom Putinom.

To uvijek, ocijenio je Vukanović, ima samo jedan cilj - da Milorad Dodik sebe  predstavlja kao velikog državnika i da dobije pokoji predizborni poen.

- Dodik se  sa Putinom isključivo sastaje u predizbornim godinama, tako da nije nimalo čudno to što je rekao da ga je Putin pozvao na novi sastanak krajem septembra. Jer, Dodik je  išao u Rusiju i 2014.,2016., 2018.godine  i on uvijek, nekako, dogovori taj neki kratki sastanak s Putinom od kojih ni Republika Srpska ni Bosna i Hercegovina nisu imali nikakve koristi - kaže Vukanović.


"Veliki mali ruski kredit"

Podsjetit ću vas, nastavlja on, kako je Dodik ranije obećavao da će doći neki  „veliki mali ruski kredit“ kako  Republika Srpska ne bi zavisila od stranaca i od MMF-a i pristajanja na ucjene.

- A onda se umjesto ruskog kredita zadužio na Londonskoj  i Bečkoj berzi i u Vašingtonu, tako da Milorad Dodik sve što radi ima za jedan cilj,  a to je da pokušava manipulisati i dobiti podršku od Istoka i Zapada, igrati na svaku loptu i ostati još četiri godine na vlasti. Što se tiče države i građana, da će oni imati neku korist od njegovih posjeta Rusiji, to se nije dogodilo ni u proteklih 17 godina,koliko je skoro on na vlasti. Dakle, nikad nije bila nijedna značajnija investicija iz Rusije, niti ima gasa, elektrane niti bilo šta. 

Nažalost, čak je došlo do uništavanja naftne industrije RS-a i rafinerije u Brodu koja godinama ne radi - iznosi on.


Spreman apsolutno na sve

Kaže kako mu je drago da je na sastanku Dodika i Putina, uz rusku, bila zastava BiH.

- Sjećate se ranije kada je on, kao populista, u izbornoj kampanji 2018. govorio da nigdje neće ići ako nema zastave Republike Srpske, da je on veliki Srbin, patriota, da je Republika Srpska država  i vidite do čega je to dovelo. Do toga da je on očito uplašen da bi njegova retorika otišla predaleko i da bi na neki način mogao da bude kažnjen zbog svog djelovanja i protiv Dejtona, zbog kriminala i korupcije i afera u koje su direktno umiješani članovi njegove porodice. 

Sada se Dodik ljubi se sa Čavušoluom, nosi zastavu BiH, vidi se da je veći bh. fanatik i patriota čak i od Bakira Izetbegovića.Pa, ni Bakir se toliko ne sastaje sa Turcima, sa Erdoanom, Čavušoluom niti toliko ističe zastavu BiH tokom svojih posjeta. A, samo se teba prisjetiti koliko je on nas iz opozicije nazivao poturicama, izdajnicima, bakirovcima, koliko je plašio narod širenjem neosmanizma, da će na ove prostore da se vrate Turci, da se on bori protiv uticaja Turske na balkanu, a onda pogledajte kako je naprasno promijenio retoriku, kao i mnogo puta do sada. Za njega postoji samo jedna poslovica- da je  spreman apsolutno na sve. On je beskrupolozni makijevalista, koji će kao kameleon presvući se sto puta u toku dana samo zbog ličnog interesa i opstanka na vlasti- zaključuje je Vukanović

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.