SAVJETI GRAĐANIMA

Brkanić o gašenju požara u prirodi: Jednu stvar je potrebno imati u blizini

Civilna zaštita Kantona Sarajevo ima svakodnevne intervencije

Brkanić: Vatru ne treba paliti gdje nije predviđeno. Agencije

Piše: A. Kukić

19.6.2022

Lijepo vrijeme građani koriste za boravak u prirodi, druženje i roštiljanje. Ipak, zabava brzo može krenuti po zlu i često vatrogasci moraju intervenirati zbog neadekvatnog korištenja roštilja u prirodi.

Dženan Brkanić, direktor Civilne zaštite Kantona Sarajevo, podijelio je sa čitateljima "Avaza" neke od najosnovnijih savjeta kako bi izbjegli izazivanje požara. Izričito je naglasio kako su zabrane po pitanju paljenja vatre na otvorenom jasne, te je još jednom pozvao građane da se toga pridržavaju.


- Potrebno je izvrštiti pripreme terena prije paljenja roštilja. Nakon završenog roštiljanja potrebno je temeljito ugasiti vatru. Vatru ne treba paliti tamo gdje nije predviđeno i u svakom slučaju u blizini je potrebno imati vodu kojom ćete ugasiti neki početni požar, svakako i ako dođe do nekog većeg rasplamsavanja obavezno kontaktirati profesionalnu brigadu koja će izaći na teren i ugasiti požar - rekao je Brkanić.

On je dodao kako Civilna zaštita Kantona Sarajevo ima svakodnevne intervencije, koje na godišnjem nivou dostižu cifru od 2.000.

- Dakle svaki dan bude nekoliko intervencija, različitog intenziteta - zaključio je Brkanić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.