OBRATIO SE

Mustafa ef. Cerić u Foči: Preko Foče iz Sarajeva, pa iz cijele Bosne, idu sve naše dove, svi naši namazi, sva naša nada

Preživjelima je to teško, ali to je njihova najveća pobjeda, istakao je Cerić, koji je u Foči posebnu zahvalnost iskazao „Ženama u crnom“

Mustafa ef. Cerić: Vi niste mali, vi ste najviši u našem srcu. A. Bajramović

Piše: A. Bajramović

19.6.2022

Mustafa ef. Cerić u Foči: Preko Foče iz Sarajeva, pa iz cijele Bosne, idu sve naše dove, svi naši namazi, sva naša nada

Foča nije običan grad. Kad me neko u Sarajevu pita gdje je kibla, onda mu kažem – znaš li gdje je Foča, tamo je kibla, kazao je tokom obraćanja u Foči bivši reisu-l-ulema IZ u BiH Mustafa ef. Cerić. Na skup kojim je obilježen Međunarodni dan borbe protiv seksualnog nasilja u ratu stigao je nakon što je u medijima vidio najavu ovog događaja i čuo poziv žrtava rata iz Foče.

- Preko Foče iz Sarajeva, pa iz cijele Bosne, idu sve naše dove, svi naši namazi, sva naša nada. Ovdje se u Foči, na ovaj dan prije 30 godina, dogodila povijest čovječanstva, ne samo Bosne. Naravno da bih volio da se Foča pamti po svojim rijekama, mostovima, po svojoj Aladži, da studenti na Harvardu, Oksfordu i Sorboni spominju Foču kao jedan od najljepših u Evropi. Ali, od 19. juna 1992. godine Foča je u udžbenicima svih pravnih škola na zemaljskoj kugli, jer je zbog silovanja bosanskih žena silovanje žena u ratu označeno kao zločin protiv čovječnosti odmah nakon genocida – kazao je Cerić.

Preživjelima je to teško, ali to je njihova najveća pobjeda, istakao je Cerić, koji je u Foči posebnu zahvalnost iskazao „Ženama u crnom“.

- Vi niste mali, vi ste najviši u našem srcu. Jedan mudri čovjek savjetovao je princa da četiri stvari ne zanemaruje. Nemoj zanemariti malu bolest, brzo se širi. Malog neprijatelja jer on se brzo plodi. Nemoj zanemariti malu vatru jer se i ona brzo širi. I nemoj zanemariti malu mudrost. Ja bih rekao, nemoj zanemariti malu hrabrost koju pokazuju ove žene u crnom iz Srbije – kazao je Cerić.

Cerić je u Foči, na kraju obraćanja, ponovio sadržaj Potočarske dove, koju je godinama učio u Srebrenici, a koju je tokom aprilske posjete proučio i u Ukrajini: „Molimo Te, Bože, da tuga bude nada, da osveta bude pravda, da majčina suza bude molitva, da se više nikada i nikome ne ponovi Foča”.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.