BORAC ZA LJUDSKA PRAVA

Ramulić nakon skandala sa gradonačelnikom i evropskom delegacijom: Najviše mi je žao Fikreta Bačića

Poručio je da ga najviše pogodilo to tretiranje Fikreta Bačića, kojem su ubijeni žena, majka i djeca

Edin Ramulić: Ne mislim da će ovaj događaj proći tek tako. AVAZ

Piše: S. S.

21.6.2022

Edin Ramulić, aktivista i borac za ljudska prava, u prostorijama Centra za mlade Kvart u Prijedoru je primio delegaciju evropskih Zelenih, koja od nedjelje boravi u posjeti Bosni i Hercegovini. Današnju posjetu ovih predstavnika Prijedora obilježio je skandal u kojem gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor je odbio da primi ove predstavnike iz razloga što su ovoj posjeti trebali da prisustvuju roditelji ubijene djece.

O ovim dešavanjima smo kontaktirali Edina Ramulića, koji je za portal "Avaza" prokomentarisao skandal i sadržaj sastanka sa evropskim predstavnicima.

Prevoze se u iznajmljenom minibusu

- Sva tri člana Predsjedništva BiH su primili tu istu delegaciju, a ovdje su čekali pred vratima Grada Prijedora i nisu mogli ući. Mislim da je osnovni razlog to što nisu htjeli da mi budemo uključeni u to. To je segregacijski pristup prema nama iz civilnog sektora, pogotovo Fikreta Bačića i mene, koji nosimo druga imena. Evropski predstavnici su veoma informisani, čak su znali i za nedavnu zabranu šetnje povodom "Dana bijelih traka" i reagovali su čak po tom pitanju - kazao je za portal "Avaza" Edin Ramulić. 

Ono što je iznenadilo Ramulića je to da se evropska delegacija prevozi u iznajmljenom minibusu.

- Na ovakvoj patnji, suncu oni idu od grada do grada, bez ikakve pratnje i rotacija, nego su veoma skromni i nije im problem da odu prostorije Centra za mlade Kvart. Iznenadi kad imate sliku ovih domaćih kabadahija. Ne mislim da će ovaj događaj proći tek tako, oni su bili veoma iznenađeni. Mi smo kao civilno društvo imali mogućnost da ukažemo na problem političara i to ne samo one najviše razine, jer je uvijek fokus na ljudima koji su na čelu stranaka, a njihova moć počiva na tim "malim", koji su u lokalnoj zajednici - pojasnio je Ramulić.

Kaže da su tako htjeli pokazati da nije dovoljno da Milorad Dodik bude na nekim crnima listama, nego da je problem mnogo dublji. 

- Pomenuli smo i Aneks 7 Ustava i ometanje povratka. Treba vratiti ovlasti, zbog kojih su mnogi bili privremeno ili trajno uklonjeni sa javnih funkcija, a zaprijetiti nekom našem političaru da će biti uklonjen sa javnih funkcija je za njeg "smrtna presuda". Dovoljno je samo njih nekoliko na taj način sankcionisati iz onih općina koje su najtvrdokornije. Mi smo to iznijeli kao prijedlog - rekao je Ramulić za portal "Avaza".

Dehumanizacija

Poruka je bila i da se radi na reformi pravosuđa i policije. 

- Sa političarima se može obračunavati samo kao sa kriminalcima i nema smisla da se kroz neke izborne procese dođe do te stabilizacija - dodao je.

Poručio je da ga najviše pogodilo to tretiranje Fikreta Bačića, kojem su ubijeni žena, majka i djeca.

- Sad ga neko posmatra kao manje vrijednog, totalno se dehumanizira. Iz svake dehumanizacije počinje zločin. Tako se radilo u Prijedoru i nekim drugim mjestima i to sam opet prepoznao. Kao da smo tamnoputi ljudi u Americi za vrijeme segregacije, pa ne možemo da uđemo negdje. Imao sam ružan osjećaj zbog njega, a mi smo ovako dobili više vremena da razgovaramo. Ovo nam je otvorilo mogućnosti da pokažemo sve probleme. Ovako nije bilo prije tri godine, nismo imali ovakve probleme i ne znamo gdje to sve vodi. Šta je namjerna te radikalizacije pored svega pozitivnog što je bilo u Prijedoru i u BiH ne znam, ali to se sve poništava - zaključio je Ramulić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.