POMOĆ LOKALNOJ ZAJEDNICI

Paul Kronin, direktor kompanije "Adriatic Metals" za "Avaz": Savremena rudarska industrija zahtijeva moderan nastavni plan i program

Svaki mjesec 100KM za deset najbolje rangiranih na smjeru "Rudar u podzemnoj eksploataciji"

Paul Kronin: Ova praktična strana stvari ugrađena je u ovaj srednjoškolski smjer. Agencije

Piše: E. T.

22.6.2022

Eastern Mining d.o.o., bosanskohercegovačka kompanija u vlasništvu britanskog Adriatic Metalsa, investitora rudarskog projekta Vareš, je počela s procesom primanja prijava za konkurs za dodjelu deset stipendija za najbolje rangirane učenike koji odluče upisati smjer "Rudar u podzemnoj eksploataciji” u školskoj 2022./23. godini.

Dio misije kompanije Eastern Mining, pored eksploatacije mineralnih sirovina, su i ulaganja u lokalnu zajednicu, prvenstveno u obrazovanje. Pokretanje novoga smjera u Mješovitoj srednjoj školi NORDBAT-2 u Varešu daje šansu mladima da se edukuju za poslove budućnosti u sredini iz koje potičuoj dolazerodnom mjestu.


Moderan nastavni plan i program

Tokom trogodišnjeg strukovnog obrazovanja učenici će se upoznati s novim rudarskim tehnologijama i tehnikama, koje uz angažman znanja i dostignuća različitih naučnih disciplina čine ovu granu industrije modernom.

- Ponosni smo što 95 posto naših zaposlenika dolazi iz lokalnih zajednica, ali u skladu s našom poslovnom filozofijom, preuzeli smo na sebe da pokušamo razviti i omogućiti obrazovanje mladim ljudima, koji su prvenstvno odavde, ali i iz drugih sredina. Savremena rudarska industrija zahtijeva moderan nastavni plan i program, uključujući njegovu praktičnu stranu. 

Ova praktična strana stvari ugrađena je u ovaj srednjoškolski smjer, gdje će studenti viših godina moći biti mentorirani od strane iskusnih radnika, na licu mjesta. Volio bih vidjeti ove učenike koji će nastaviti školovanje nakon završetka srednje škole, na univerzitet u Tuzli ili na neki od najboljih rudarskih škola na svijetu, i da svoju stručnost vrate u Bosnu i uvjeren sam da zajedničkim naporima možemo to postići - rekao je za portal "Avaza" direktor kompanije Adriatic Metals, Paul Kronin (Cronin).



100 KM mjesečno

Deset najbolje rangiranih učenika konkursa po ovom javnom pozivu primat će po 100 KM stipendije mjesečno tokom deset mjeseci u godini.

Praktični dio ovog smjera će se odvijati u pogonima kompanije Eastern Mining, gdje je isključeno pasivno učenje, gdje će učenici učestvovati u svim fazama moderne rudarske proizvodnje, uz mentorstvo iskusnih uposlenika kompanije Eastern Mining. Podrškom obrazovanju kompanija Eastern Mining ulaže u najvrijednije što ova zajednica ima, a to su mladi ljudi, pružajući im mogućnost izbora prilikom odlučivanja o budućoj karijeri.

Eastern Mining je danas ime za savremene metode rada: upravljanje visokom tehnologijom, u skladu s najboljim okolišnim i društvenim procjenama i svjetskim standardima, društveno odgovoran modela poslovanja, koji posvećuje svoju praksu društvenom učinku, zaštiti okoliša i korištenju resursa na održiv način, te širenja svijesti o tome.

Konkurs će biti otvoren do 29.06.2022. godine, a sve detaljne informacije o načinu prijave i potrebnoj dokumentaciji mogu se dobiti upitom na [email protected] ili putem telefona 032/844-553. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.