ADRIATIC METALS

Traže zlato u BiH, sada šire koncesiona polja

Ovakav tip snimanja tla će se izvesti zračnim putem odnosno letjelicom opremljenom sa „Lidar“ tehnologijom

E. T.
  • Šire koncesiona polja

    Šire koncesiona polja

    Foto: Avaz


Kompanija "Adriatic Metals", koja istražuje teren u okolini Vareša, širi koncesiona polja, objavljeno je na stranici ove kompanije. 

- U dijelu našeg proširenog koncesionog područja, tačnije „Vareš-Istok“, koji se graniči sa Kantonom Sarajevo u sljedećih nekoliko dana ćemo započeti sa aktivnostima snimanja karakteristika oblika tla radi prikupljanja geoloških informacija. S tim u vezi u suradnji sa geodetskom konsultantskom kompanijom Geobiro d.o.o. ćemo pristupiti označavanju tačaka, koje predstavljaju tačno određene koordinate, koje će poslužiti kao odrednice pri snimanju ili „oslikavanju“ tla. Označene tačke će biti u obliku kruga bijele boje promjera 60 cm prikazanih na priloženim fotografijama - navode iz ove kompanije. 

Ovakav tip snimanja tla će se izvesti zračnim putem odnosno letjelicom opremljenom sa „Lidar“ tehnologijom. „Lidar” (Light Detection and Ranging) tehnologija funkcioniše na bazi emitovanja svjetlosnih impulsa i mjerenja vremena refleksije sa područja istraživanja.

- Služeći se ovom prilikom iz kompanije želimo napomenuti da je riječ o bezopasnom mjernom uređaju koji neće imati nikakav utjecaj na svakodnevni život lokalnog stanovništva i njihovog okoliša - rečeno je iz firme "Adriatic Metals". 

NA VRH

Podijeli članak na