BRISEL

Počinje samit lidera Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana: Opet rampa za BiH

Komisija je davno BiH postavila 14 uvjeta za stjecanje statusa kandidata, no BiH ih još nije sve ispunila

Očekuje se rasprava o uvjetima ulaska u Evropsku uniju. Arhiv

Piše: A. Č.

23.6.2022

Na samitu lidera Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana danas se očekuje, između ostalog, davanje ili odobrenje ubrzanja za nekoliko država ka članstvu u EU.

Očekuje se rasprava o uvjetima ulaska u Evropsku uniju. 

Podsjećamo, političkim sporazumom iz Brisela, Evropska unija je predstavila principe koji bi osigurali funkcionalnu državu, te ubrzali evropski put Bosne i Hercegovine.

Prema nezvaničnim informacijama u nacrt dokumenta koji će lideri 27 država članica usvojiti na sastanku Evropskog vijeća, kandidatski status će dobiti Ukrajina i Moldavija, dok su Gruzijci još pod upitnikom.

- Evropsko vijeće priznaje evropsku perspektivu za Ukrajinu, Republiku Moldaviju i Gruziju. Budućnost tih država i njihovih građana je unutar Evropske unije. Evropsko vijeće je odlučilo dodijeliti status zemlje kandidata Ukrajini i Republici Moldaviji - stoji u nacrtu zaključaka.


14 uvjeta

Tako će lideri EU prihvatiti preporuku koju je prije sedam dana dala Evropska komisija.

Evropska komisija se, navodno, protivi davanju statusa kandidata Bosni i Hercegovini, iako se pojavila i ta ideja.

Naime, Komisija je davno BiH postavila 14 uvjeta za stjecanje statusa kandidata, no BiH ih još nije sve ispunila.


Džaferović na samitu

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović će učestvovati na Samitu Evropska unija - zapadni Balkan koji se održava u Briselu.

Kako je najavljeno iz Predsjedništva BiH, samit Evropska unija - zapadni Balkan, na kojem će učestvovati lideri država članica Evropske unije i država zapadnog Balkana, bit će održan uoči sjednice Evropskog vijeća, na kojoj će lideri članica EU donijeti odluke koje će imati ključni značaj za nastavak evropskog puta Bosne i Hercegovine i regiona.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.