NEUM

Putnici se iskrcali iz kruzera "Bolette", kombijima se prevoze do hotela

Britanski turisti će danas, u zavisnosti od izbora, posjetiti Mostar, Ljubuški I Sarajevo

Piše: M. Sm.

23.6.2022

Putnici, njih više od 1.000, stigli su kruzerom "Bolette" u Neum.

Zbog odluke Općinskog vijeća Neum o zabrani prometovanja autobusima šetnicom, putnici broda "Bolette" se prevoze kombi vozilima. Riječ je o kratkom transportu do autobusa koji ih čekaju pred neumskim hotelima.

Inače, britanski turisti će danas, u zavisnosti od izbora, posjetiti Mostar, Ljubuški i Sarajevo.


Više od 1.000 putnika stiglo u Neum - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

Podsjećamo, u Neumski akvatorij jutros je uplovio kruzer dužine od, čak, 237 metara. To je najveći brod koji je uplovio u historiji pomorskog akvatorija BiH.

Iz Granične policije BiH ranije su za portal „Avaza“ kazali da su obaviješteni o uplovljavanju broda u Neumski akvatorij, 23. juna 2022. godine.

- Povodom toga, nadležna organizaciona jedinica Granične policije BiH će poduzeti propisane mjere granične kontrole-kratko su nam kazali iz Granične policije BiH te nas za detaljnije informacije uputili na Kapetaniju pomorske plovidbe-prometa Neum.

Inače, nakon uplovljavanja kruzera je na plaži hotela Zenit održan mirni protest mještana Neuma. S njih pedesetak je bio i načelnik Neuma, Dragan Jurković, koji je kazao da se ovaj skup mještana s pravom organiziran a da će im on uvijek davati podršku.

- Tražit ćemo ko je dao saglasnost za uplovljavanje broda znajući za zaključke Predsjedništva BiH iz 2014. godine da je zabranjeno uplovljavanje bilo kakvog borda u Neumski zaljev. Neum je turističko mjesto koje živi od turizma i ovakve brodove ne želimo. Mislim da nikome nije u interesu dolazak brodova u Neumski akvatorij i vjerujem da se to neće više ponavljati. Brod će se tu zadržati 15-tak sati i svi koji se razumiju u to znaju kako ovakvi brodovi održavaju ravnotežu, da im propeleri moraju biti stalno uključeni, da su tu naslage mulja tako da se bojimo da će biodiverzitet biti ugrožen. Da smo bili ranije upoznati, reagirali bi zasigurno na drugačiji način - kazao je Jurković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.