STAVOVI

Kazaz za "Avaz": Naš put ka EU treba da ovisi od nas samih, ne treba očekivati milostinju

Jasno je da su zbog geopolitičkih razloga i Ukrajina i Moldavija i Gruzija favorizirane od Evropskog parlamenta, rekao je

Enver Kazaz: Neće biti euroskepticizma, ali ni eurooptimizma, ovdje vlada letargija. AVAZ

Piše: S. Spahić

23.6.2022

Evropski parlament velikom većinom izglasao je odluku da se odmah odobri kandidatura članstvo u Evropskoj uniji dodijeli Ukrajini, Moldaviji, kao i Gruziji, kada tamošnja vlada ispuni određene uslove. U isto vrijeme vrijeme održavao se i samit lidera EU i Zapadnog Balkana u Briselu, gdje ništa konkretno nije dogovoreno. Iako su postojale inicijative da BiH ubrzano dobije status kanditata, Francuska, Njemačka i Nizozemska su bile protiv toga.

 O ovim dešavanjima za portal "Avaza" je govorio politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu Enver Kazaz.

Ostavlja se prostor Rusiji

- Od Evropske komisije ne treba očekivati nikakvu milostinju, naš put ka EU treba da ovisi od nas samih. Uvjete i prioritete koje smo trebali ispuniti nismo ispunili, ali je vrlo jasno da je zadnja odluka Evropskog parlamenta na neki način licemjerna. Jasno je da su zbog geopolitičkih razloga i Ukrajina i Moldavija i Gruzija favorizirane od Evropskog parlamenta - poručio je Kazaz za portal "Avaza".

Profesor Kazaz je mišljenja da BiH nikad u Evropskom parlamentu nije našla sagovornika koji će da razumije složenu situaciju u ovoj zemlji.

- Evropska birokratija je napravila još jednom ključnu grešku kada je u pitanju BiH, ostavljajući time prostor drugim velikim geopolitičkim igračima da ulaze na prostor BiH, prije svega Rusiji. S te strane bi se odluka Evropskog parlamenta mogla vratiti kao bumerang - kazao je Kazaz. 

Potencijalni euroskepticizam?

Na pitanje da li će se pojaviti neko veće razočaranje Evropskom unijom obzirom da se već dugo čeka na kandidatski status, dok druge zemlje ga dobijaju uprkos tome što nisu ispunile uslove, Kazaz je rekao:

- Jedini mogući put za BiH je evropski put. Samo u okviru Evropske unije ova zemlja može napredovati i prosperirati. Naravno, ne znači samo članstvo u EU da će to spriječiti konflikte u ovoj zemlji, kako to misle mnogi. Euroskepticizam kao moguća posljedica današnjih događanja ne vjerujem da će se pojaviti, baš kao što ne vjerujem ni da će se pojaviti eurooptimizam. Stanovništvo BiH je odavno u letargiji, oni ne vjeruju u ovu zemlju, beznađe je ogromno, korupcija, nepotizam, kriminal, pljačka društvenog bogatstva, poskupljenja, inflacija dostiže nevjerovatne razmjere, a stanovništvo šuti, tako da ne vjerujem da reagirati ni na današnju odluku Evropskog parlamenta - zaključio je Kazaz.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.