BRISEL

Plenković: BiH je dobila pozitivan signal, iako je mnogo zemalja rezervirano prema njoj

Nas nekoliko, moram priznati da je Hrvatska, kao što i doliči, najveći zagovornik BiH, uspjeli smo napraviti formulaciju gdje Evropsko vijeće prvi put ovako jasno izrazilo spremnost da se dodijeli BiH kandidatski status

Plenković: Imali smo veliku raspravu o zemljama jugoistočne Evrope. Screenshot

E. Ć.

23.6.2022

Hrvatski premijer Andrej Plenković je nakon sastanka, na kojem su čelnici država EU donijeli historijsku o dodijeli kandidatskog statusa Ukrajini i moldaviji, rekao da se razgovaralo o zemljama zapadnog Balkana, pa tako i o Bosni i Hercegovini.

- Imali smo veliku raspravu o zemljama jugoistočne Evrope. Nas nekoliko, moram priznati da je Hrvatska, kao što i doliči, najveći zagovornik BiH, uspjeli smo napraviti formulaciju gdje Evropsko vijeće prvi put ovako jasno izrazilo spremnost da se dodijeli BiH kandidatski status. 

Za to je potrebno da Evropska komisija izvijesti o najbitnijim reformama koje su sadržane u zaključcima Vijeća i mišljenju Komisije. Iz njih treba izvući one koje su najvažniji i nakon toga je Vijeće spremno dodijeliti status kandidat - naveo je Plenković.

Istakao je da Hrvatskas želi da BiH ulovi korak s drugim zemljama regije.

- Poruka je također liderima BiH da se hitno pristupi reformi Ustava, Izbornog zakona, kako bi se i taj ključni preduslov za izbore u oktobru mogao dovršiti na najbolji mogući način. S te strane, gledajući sve okolnosti, puno zemalja je bilo rezervirano prema BiH, ovo je danas veliki pozitivan signal prema nama susjednoj zemlji, a možemo reći zahvaljujući Hrvatskoj - izjavio je Plenković.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.