OGLASILI SE SAOPĆENJEM

HDZ BiH: Snažna zaštita EU perspektive BiH i prava Hrvata u Evropskom vijeću

HDZ BiH ističe kako je prepoznavanje stvarnih prepreka koje se nalaze pred BiH ključno za rješavanje izazova koji opterećuju prijeko potreban napredak

Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH. Anadolija

E. Ć.

24.6.2022

HDZ BiH izražava zahvalu premijeru Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću na snažnom zalaganju za zaštitu evropske perspektive Bosne i Hercegovine kao i prava hrvatskoga naroda koju je još jednom iskazao tokom jučerašnje sjednice Evropskog vijeća u Briselu, navodi se u saopćenju ove stranke.

- Zaključci Evropskog vijeća od 23. juna potvrda su konstruktivnog partnerstva sestrinskih stranaka čije je zajedničko djelovanje rezultiralo ujedinjenim stavom evropskih lidera o potrebi žurne izmjene Izbornog zakona BiH i ograničenih ustavnih reformi.

Sukladno, jučerašnji dokument podupire naše daljnje zalaganje za rješavanje otvorenog pitanja Izbornog zakona BiH kojim će se osigurati politička jednakopravnost i stabilnost te funkcionalnost institucija. Rješavanje ovoga pitanja, koje se ne smije dalje odlagati, unaprijedit će BiH prema kandidatskom statusu.

HDZ BiH ističe kako je prepoznavanje stvarnih prepreka koje se nalaze pred BiH ključno za rješavanje izazova koji opterećuju prijeko potreban napredak. Zbog toga, snažno pozdravljamo ulogu koju je premijer Plenković imao u iskoraku koji je potvrdio da se evropski put BiH ne može se graditi na sistematskom otuđivanju tuđih prava - saopćeno je iz HDZ-a BiH.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.