O REVIZIJI PRIVATIZACIJE

Ko o čemu, Laburisti o Agrokomercu... Đogić: To je grobnica privatizacije, ekonomski genocid

Kantonalno Tužilaštvo USK ne surađuje sa Federalnom Agencijom za reviziju privatizacije, zato što su znali da će doći do ove revizije i da će isplivati sve iz te grobnice privatizacije, rekla je

Elma Đogić: Pomoćnik ministra Dedića je dobio stan na atraktivnoj lokaciji. SCREENSHOT

Piše: S. S.

28.6.2022

Na Predstavničkom domu Parlamenta Federacije je pao izvještaj o izvršenju programa rada Agencije za reviziju privatizacije u Federaciji BiH za 2021. godinu.

37 zastupnika je glasalo za, četiri su bila protiv, a 17 suzdržanih.

Elma Đogić (Laburistička stranka) je prije obaranja izvještaja govorila o privatizaciji Agrokomerca. 

Veliki značaj ovog preduzeća

Rekla je da je često upozoravaju da izlazi izvan okvira teme te da će pričati o temi. U tom izvještaju Agencije se pominje revizija preduzeća Agrokomerc te je poručila ako se nekome ne sviđa to što će pričati o tome da napusti salu i da je ne ometaju.

- Svakom građaninu u BiH i regionu je poznat značaj ovog preduzeća. Nažalost, zapala me zadaća da pričam o likvidaciji i ekonomskom genocidu, ne samo nad ovim preduzećem, nego i nad ostalim preduzećima u FBiH. Udruženje za zaštitu nezaposlenih dioničara Agrokomerca, kao vlasnici 9,67 posto kapitala, tražilo je podršku od Općinskog vijeća i načelnika Velike Kladuše da se postupak revizije uvrsti u plan poslovanja. Agencija je prihvatila zaključke općinskog vijeća i to je bilo prihvaćeno za 2021. godinu - pojasnila je Đogić.

"Prodata je imovina koja nije trebala biti predmet prodaje"

- Revizor je donio zaključak kojim se privremeno obustavlja postupak revizije privatizacije, a Agencija je navela da nije mogla doći do dokumenata zbog nedostatka saradnje Vlade USK i Skupštine USK. Konstatacije me nisu obeshrabrile, nego su mi dale do znanja kako federalne i kantonalne vlasti učestvuju o likvidaciji preduzeća. NES, koji podržava i SDP, su sačinili takvu organizaciju kantona kroz puno pravo upravljanja državnom imovinom, na šta ih je upozorio visoki predstavnik, čime kupuju podršku u Vladi i Skupštini USK - kaže Đogić te dodaje:

- Ovdje je formirana priča da je Agrokomerc firma iz Velike Kladuše, a zaboravilo se na sve zaposlene od Bihaća do Velike Kladuše, na poslovne prostore i opremu van države BiH. Ova privatizacija je grobnica Agrokomerca u koju je utrpana sva imovina koja nije trebala biti predmet prodaje. Političari su pokupavali sve atraktivne dionice kroz certifikate od neupućenih dioničara. Trenutni pomoćnik ministra Dedića, koji je iz Kladuše, zbog bliskosti SDA je u postupku privatizacije dobio stan u zgradi na atraktivnoj lokaciji. Zašto kantonalno tužilaštvo ne surađuje sa Federalnom Agencijom za reviziju privatizacije? Pa zato što su znali da će doći do ove revizije i da će isplivati sve iz te grobnice privatizacije. Zašto je prihvaćeno šturo obrazloženje iz USK - upitala je.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.