NA INICIJATIVU DŽINDIĆA

Usvojen Prednacrt zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u Federaciji BiH

Ponosan sam na rad našeg ministarstva i ostalih partnera koji su pomogli u pripremi jednog novog, modernog i evropskog zakona, naveo je resorni ministar Džindić

Nermin Džindić: Cijeli svijet razumije više nego ikada važnost obnovljivih izvora energije. AGENCIJE

S. S.

30.6.2022

Važeći Zakon o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u Federaciji BiH, usvojen je 2013. godine.

U periodu nakon donošenja ovog zakona BiH se, kao članica Energetske zajednice, obavezala implementirati niz propisa iz pravnog okvira EU i tako nastaviti proces liberalizacije tržišta električne energije i energetske tranzicije ka čistoj energiji. Ovo se značajnim dijelom postiže kroz izmjene i dopune zakona na nivou entiteta.

Usklađivanje sa EU

Izmjene i dopune važećeg Zakona o korištenju obnovljivih izvora energije i efikasne kogeneracije u Federaciji BiH, koje je bilo potrebno izvršiti s ciljem usklađivanja sa propisima EU, bile su preobimne pa se Federalno ministarstvo energetike, rudarstva i industrije odlučilo za izradu novog zakona iz ove oblasti.

Brojni su razlozi za donošenje ovog Zakona. Pored usklađivanja sa pravnom stečevinom Evropske unije, zakon donosi okvir za reformu sistema podsticaja kroz uvođenje sistema podsticaja putem aukcija koji su troškovno efikasniji od dosadašnjih sistema podsticaja gdje se otkup električne energije iz OIEiEK vršio po garantovanim otkupnim cijenama

Pojednostavljenje postupaka za izgradnju postrojenja za obnovljive izvore energije

Jednako važna novina je i uvođenje novih kategorija učesnika koji koriste obnovljive izvore energije: prosumeri: krajnji potrošači el. energije koji proizvode električnu energiju iz vlastitih postrojenja za dio svojih potreba, te zajednice OIE. Tu je svakako i pojednostavljenje administrativnih postupaka za izgradnju i rad proizvodnih postrojenja koja koriste obnovljive izvore energije, primarno solarnih elektrana i vjetroelektrana, i niz drugih rješenja.

- Danas je na sjednici Vlade Federacije usvojen Prednacrt zakona. Ponosan sam na rad našeg ministarstva i ostalih partnera koji su pomogli u pripremi jednog novog, modernog i evropskog zakona. Cijeli svijet razumije više nego ikada važnost obnovljivih izvora energije. Činimo sve da održimo našu energetsku nezavisnost kroz očuvanje i jačanje proizvodnje električne energije, a usvajanjem ovog Zakona, Federacija BiH daje svoj doprinos za unaprijeđenje sektora proizvodnje obnovljivih izvora energije - izjavio je ministar Nermin Džindić za portal "Avaza".

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.