HRVATSKA EU PARLAMENTARKA

Zovko uložila amandman i u Evropskom parlamentu ponovo lobirala za "legitimno predstavljanje"

Ona je na konačnu verziju izvještaj o Bosni i Hercegovini priložila amandman koji se poziva na Strateški kompas

E. Ć.

Zovko: Raspravljamo o tome treba li se poštivati Dejtonsko-pariški mirovni sporazum ili treba li zemlja ući u novu krizu

Foto: Screenshot


Evropski parlament raspravljao je danas na plenarnoj sjednici o stanju u Bosni i Hercegovini, uoči glasovanja o godišnjem izvještaju o našoj državi. Potpredsjednica Odbora za vanjske poslove (AFET) u Evropskom parlamentu Željana Zovko naglasila je važnost rasprave. 

- Raspravljamo o tome treba li se poštivati Dejtonsko-pariški mirovni sporazum ili treba li zemlja ući u novu krizu - naglasila je Zovko.

Zastupnica se osvrnula na sastanak koji će se sutra održati u Briselu s čelnicima Bošnjaka, Hrvata i Srba te istaknula potrebu da se postigne napredak u izbornoj reformi. 

- Nažalost, izbori će se održati bez izborne reforme. No, hoćemo li nakon toga ući u dublju krizu ili će izbori označiti nastavak mira, nastavak dugog puta prema Evropskoj uniji ili će država zadržati svoj djelomičan suverenitet - rekla je Zovko.

Zovko je na konačnu verziju izvještaj o Bosni i Hercegovini priložila amandman koji se poziva na Strateški kompas. Podsjetimo, ta smjernica vanjske i sigurnosne politike EU-a za naredne godine naglašava važnost sigurnosti na zapadnom Balkanu i poziva na podršku suverenitetu, jedinstvu i teritorijalnom integritetu Bosne i Hercegovine, temeljenom na načelima jednakosti i nediskriminacije svih građana i konstitutivnih naroda, onako kako je zapisano u Ustavu Bosne i Hercegovine.

Prethodno je Zovko već uspjela uključiti odlomke koji pozivaju na provođenje odluka Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH u slučaju Ljubić te je uvrstila poziv na postizanje dogovora o reformi Izbornog zakona BiH. Na temelju njenog prijedloga u izvještaju se ističe da ne bi trebalo biti diskriminacije u mogućnostima legitimnog predstavljanja građana u javnoj sferi. 

- Evropska sigurnost ne može se jamčiti bez stabilnosti na zapadnom Balkanu. To uključuje i očuvanje mira i funkcioniranje svake države u regiji. Kao snažni zagovornik vladavine prava, Evropski parlament treba promicati poštivanje Dejtonsko-pariškog mirovnog sporazuma i Ustava Bosne i Hercegovine te poticati ispravnu provedbu odluka Ustavnog suda BiH - rekla je Željana Zovko.

Više o temi Željana Zovko

NA VRH

Podijeli članak na