GRAĐANI ŠUTE

Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti: Bez revolucije nema pomaka

Ovo je ekonomski neizdrživo, uporedite cijene goriva, cigareta, ulja, svega

Kopić: Najveći udar na građane do sada. Agencije

Piše: Al. Bajramović

7.7.2022

Bez revolucije i dizanja svih progresivnih snaga ovdje nema pomaka, kaže za „Avaz“ Sakib Kopić, dugogodišnji sindikalni radnik, predsjednik Sindikata solidarnosti iz Tuzle i čovjek koji je zbog svoje sindikalne borbe svojevremeno hapšen i procesuiran.


Neka jedu

U decenijama svoje sindikalne borbe nije zapamtio teže vrijeme od ovog u kojem živimo.

- Ovo je ekonomski neizdrživo. Uporedite cijene goriva, cigareta, ulja, svega. Ovo je najveći udar na građane do sada - kaže Kopić.

Dok većina građana jedva preživljava, vlasti ništa ne poduzimaju, osim što povećavaju vlastite plaće, kao što su to prije nekoliko dana učinili državni parlamentarci.

- Revolucija ne znači rušenje i uništavanje. Ja sam za to da se za vrijeme sjednice Parlamenta BiH okupi 50-100 hiljada ljudi, nema te policije koja će to rastjerati. Okružimo ih i izdeklamirajmo naše zahtjeve - najmanje 50 posto smanjenje njihovih primanja i ukidanje svih privilegija. Pa vidite li vi da oni imaju naknadu za odvojeni život, a niko od njih ne živi u Sarajevu, već su fiktivno prijavljeni tu. Pa ono što u našim restoranima košta 30, oni u svom dobiju za 5-6 maraka - ističe Kopić.


Službena vozila

Kao primjer navodi i podatak da u ovoj zemlji postoji 13.000 službenih automobila i isto toliko njihovih vozača, dok na Zapadu ministri, poslanici i premijeri na posao idu biciklom, podzemnom željeznicom ili trolejbusom.

- Narod ih na izborima mora kazniti, ali je teško to uraditi jer vladajuće stranke imaju armiju svojih glasača, ali imamo onih 50 posto koji ne izlaze na izbore. Kad bismo njih uspjeli animirati, oni bi bili ta prevaga - dodaje Kopić.

Zemlja staraca

Ako se ništa ne promijeni, uz masovan odlazak najsposobnijih, BiH ostaje zemlja staraca koja neće imati budućnost.

- Zato nam država tone, jer odoše čak i porodice koje imaju sve riješeno. Ovakvi kakvi smo, idemo u propast i prije će se raspasti EU nego što ćemo mi ući u EU - smatra Kopić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.