SARAJEVO

Sjećanje na žrtve genocida u Srebrenici: Performans "Refleksija i sjećanje" u Historijskom muzeju BiH

U okviru današnjeg interaktivnog performansa građani su učestvovali u redanju fildžana koji će sutra biti sastavni dio izložbe "Što te nema"

H. J. I.

6.7.2022

Sa današnjeg performansa - Avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
Dnevni avaz
+3

U Historijskom muzeju Bosne i Hercegovine u Sarajevu u srijedu je održan interaktivni performans pod nazivom "Refleksija i sjećanje", a riječ je svojevrsnoj najavi sutrašnje izložbe Spatium/Memoriae "Što te nema" koja se održava u znak sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici.

Spatium Memoriae "Što te nema“ je arhiva globalnog umjetničkog projekta bosanskohercegovačko-američke umjetnice Aide Šehović, posvećenog kolektivnom sjećanju na genocid u Srebrenici. Tokom svojih prvih 15 godina "Što te nema" je primarno postojao kao živi spomenik sačinjen od prikupljenih fildžana, koji su putovali širom Sjedinjenih Američkih Država i Evrope.

Volonteri, prolaznici i šira javnost su pozivani da u poredane fildžane sipaju bosansku kafu koja se pravila na licu mjesta i da ih "nepopijene" ostave na tlu, u znak sjećanja na žrtve. Zahvaljujući kontinuiranom radu i rastućoj globalnoj mreži, ovaj putujući spomenik je tokom 15 godina prikupio preko 8.372 fildžana za svaku žrtvu genocida.

U okviru današnjeg interaktivnog performansa građani Sarajeva učestvovali su u redanju fildžana koji će sutra biti sastavni dio izložbe "Što te nema" u Historijskom muzeju BiH, a koja se otvara u 19 sati.


Šehović: Kolektivni proces kroz koji svi zajedno prolazimo

Autorica izložbe Aida Šehović istakla je kako je cilj današnjeg performansa i izložbe zajedno graditi arhivu koja je nazvana "Spatium Memoriae“ ili u prevodu s latinskog "prostor za memoriju ili prostor za sjećanje".

- Ovo je jedan živi spomenik i ovo je jedan proces koji se stalno mijenja i raste. Za mene istovremeno jedan kolektivni proces kroz koji svi mi zajedno prolazimo i jako sam ponosna jer je ovo jedna naša priča. Fildžani su naši, naši ljudi su sakupljali te fildžane u cijeloj BiH i dijaspori - pojasnila je Šehović.

Na pitanje kako je nastala ideja da fildžan bude spomenik, odgovorila je:

- Ja bih rekla da se ta ideja razvila iz možda dvije priče. Jedna je da sam ja odrasla gledajući svoje roditelje kako piju kafu. Potom sam živjela izvan BiH i onda je taj fildžan ostao jedan od načina da sačuvamo naš identitet. A druga priča, kada sam se počela baviti ovom temom pročitala sam negdje kako je jedna Srebreničanka kazala da joj najviše fali njen muž jer nema s kim da popije kafu. Mene je to dirnulo, mislim da je to nešto što svi osjetimo i razumijemo - kazala je Šehović.


Hadžić: Počast žrtvama i prostor za dijalog i razmišljanje

Kustosica Historijskog muzeja BiH Elma Hadžić poručila je kako ovaj performans pomaže posjetiocima da se prisjećaju pojedinca, te kako predstavlja jednu vrstu počasti onima kojih više nema.

- Isto tako nam pomaže da se u prostoru muzeja stvori jedan kritički prostor dijaloga i razmišljanja o genocidu u Srebrenici, ali i da se povežemo sa svim ljudima koji osjećaju empatiju prema žrtvama genocida - kazala je Hodžić, te dodala:

- Police koje je Aide Šehović postavila u muzejski prostor podsjećaju na forenzičke, ali isto tako i na arhivske police. Na taj način publika simbolički učestvuje u procesu odavanja počasti žrtvama ali isto tako i u povezivanju sa onima koji su preživjeli genocid u Srebrenici.

Izložba se sastoji od fildžana koji su bili dio nomadskog spomenika i koji su posloženi u policama dizajniranim prema arhivskom sistemu koji koristi Međunarodna komisija za nestale osobe za čuvanje i identifikaciju posmrtnih ostataka.

"Spatium Memoriae" upoznaje posjetioce s ličnim, emotivnim i historijskim posljedicama genocida, pozivajući javnost da uči o ključnoj ulozi koju umjetnost ima kao sredstvo za društvenu transformaciju i prevenciju sistematskog nasilja. Izložba Spatium Memoriae "Što te nema" ilustrira kako umjetnost kreira katarzična mjesta kolektivnog sjećanja koja mogu biti korištena kao mehanizmi za oporavak, iscjeljenje i prevenciju zločina.

Nepotpuna arhiva je prvi put bila predstavljana na 58. Venecijanskom bijenalu kao dio izložbe ARTIVISM koju je organizovao Auschwitz institut za prevenciju genocida i masovnih zločina. Arhiva je predstavljena u Kanadskom muzeju za ljudska prava u Winnipegu i Laumeier Sculpture Parku u St. Louisu 2021. godine.

Završna postavka "Što te nema" u obliku živog spomenika s kafom i fildžanima postavljena je 2020. godine u Memorijalnom centru Srebrenica, gdje će biti izgrađena i permanentna verzija spomenika u skoroj budućnosti.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.