ZADOVOLJNI PRINOSIMA

Predsjednik MIZ Bijeljina Emir Musli za "Avaz": Sa oko 50 hektara imali smo više od 300 tona ječma i pšenice

Brašno iz Bijeljine i ove godine će dobiti Medrese u Tuzli i Banja Luci, određene količine će dobiti i socijalno ugrožene porodice, a prodajom viškova od ukupno 250 tona pšenice i oko 60 tona ječma MIZ Bijeljina će popuniti i vlastiti budžet

A. Bajramović

Zbog visokih temperatura žetva na plodnim podrinjskim parcelama ove godine je završena nešto ranije, a u Medžlisu IZ Bijeljina zadovoljni su prinosima. Uz podršku Rijaseta i Vakufske direkcije BiH u periodu velikih poskupljenja troškova sjetve, MIZ je uspio na vrijeme zasijati vakufske ali i parcele iznajmljene od povratnika.

Brašno iz Bijeljine i ove godine će dobiti Medrese u Tuzli i Banja Luci

- Bila je suša, kad je bilo potrebno nije pala kiša, pa je pšenica naglo sazrela. Imali smo zasijano 50 hektara, od čega je 40 bilo pod pšenicom a 10 sa ječmom. Zadovoljni smo prinosom koji je u nekom prosjeku, ali sa ovom cijenom koja se očekuje mislim da imamo najbolju sezonu do sada – kazao nam je predsjednik MIZ Bijeljina Emir Musli.

Brašno iz Bijeljine i ove godine će dobiti Medrese u Tuzli i Banja Luci, određene količine će dobiti i socijalno ugrožene porodice, a prodajom viškova od ukupno 250 tona pšenice i oko 60 tona ječma MIZ Bijeljina će popuniti i vlastiti budžet.

Dok proizvođači i mlinari još uvijek pregovaraju o otkupnoj cijeni, ali se očekuje da cijena bude 60 do 65 feninga po kilogramu. U odnosu na prošlogodišnju koja je iznosila od 37 do 39 feninga, uprkos značajnom rastu cijena goriva, đubriva i ukupnih troškova sjetve, bit će to značajan prihod povratničkom Medžlisu.

U Bijeljini očekuju i žetvu kukuruza sa oko 40 hektara zemljišta.

- Nama je ovo bitno jer nam dopunjava budžet pa možemo biti mirni. Mi bismo voljeli da imamo svoje skladište, jer kasnije će cijena biti puno veća, a kada bismo imali svoje kapacitete onda bismo mogli tražiti kupca i imati povoljniju cijenu. A pogotovo kad bismo imali svoj mlin. Nama je žao što Janja nema, jer to je veliko povratničko mjesto – ističe Musli.

U Bijeljini očekuju i žetvu kukuruza sa oko 40 hektara zemljišta. Nadaju se kiši, koja bi spasila urod, ali sa pripremljenim sistemom za navodnjavanje imaju rješenje i ako ih ona zaobiđe.

Više o temi Bijeljina

NA RASKRSNICI DVIJE ULICE
Dvoje djece povrijeđeno u sudaru u Bijeljini
NA VRH

Podijeli članak na