SARAJEVO

Skup podrške malim hidroelektranama: Hidroenergija je bazna energija

Ramo Gutić, jedan od proizvođača opreme za mini hidrocentrale iz Tuzlanskog kantona, kazao je da su se okupili zbog najavljene zabrane gradnje malih hidroelektrana

H. J. I.

Sa današnjih protesta

Foto: Avaz


U Sarajevu se održava sjednica Doma naroda Parlamenta Federacije, na kojoj, između ostalog, zastupnici razmatraju Prijedlog o dopunama zakona o električnoj energiji, kojima se zabranjuje izgradnja malih hidroelektrana instalirane snage do, i uključujući 10 megavata.

Ispred parlamenta danas su se okupili oni koji su za gradnju mini hidroelektrana i koji smatraju da bi ovakav zakon bio štetan po bh. privredu.

Ramo Gutić, jedan od proizvođača opreme za mini hidrocentrale iz Tuzlanskog kantona, kazao je da su se okupili zbog najavljene zabrane gradnje malih hidroelektrana.

- Moja firma koja se bavio proizvodnjom opreme za male hidroelektrane neće više imati posla na području FBiH ukoliko dođe do zabrane gradnje MHE. Nećemo imati ni elektične energije iz planiranih 500 malih hidroelektrana, znači 2.5 TW/h prozvodnje električne energije, što pokriva proizvodnju TE Kakanj. Kad dođe vrijeme da se ugase naše termoelektrane, od čega ćemo onda proizvoditi električnu energiju - kazao je.

  • Sa današnjih protesta

    Sa današnjih protesta

    Foto: Avaz


Kaže da treba da pita parlamentarce kako misle nadoknaditi taj dio električne energije.

- Ako misle suncem i vjetrom, onda se u to ne razumiju, jer samo dio te energije može ući u naš sistem. Nema sistema ni u Evropi koji se oslanja samo na sunce i vjetar. Hidroenergija je bazna energija i ona će biti to za ove naše sisteme - istakao je.

NA VRH

Podijeli članak na