OBREDI

Bosanskohercegovačke hadžije na Arefatu: Vrijeme provode u dovama, namazu i učenju Kur’ana

Tom prilikom će prisutni hafizi proučiti nekoliko odlomaka iz Kur’ana i predati proučenu hatmu srebreničkim šehidima

Boravak u šatorima. MINA

A. O. / Mina

8.7.2022

Deveti dan posljednjeg mjeseca hidžretskog kalendara zul-hidždžeta, poznat i pod nazivom Dan Arefata, je danas 8. jula. U noći s četvrtka na petak bosanskohercegovačke hadžije su organizovano prevezene do ove visoravni, udaljene 22 kilometra jugoistočno od Harema u Meki, javlja Agencija MINA.

Boravak na Arefatu je centralni hadžski obred i glavni sastavni dio obreda hadža. Hadžije su se smjestile u klimatiziranim šatorima na Arefatu gdje ostaju tokom današnjeg dana.


Učenje odlomaka

Tokom boravka na Arefatu, za naše hadžije je pripremljen prigodan program u okviru kojeg će im se obratiti šef Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u BiH Dževad-ef. Hadžić, izaslanik Ureda za hadž i umru i glavni imam MIZ Zavidovići Izet-ef. Čamdžić dok će centralni govor održati reisul-hudžadž i zamjenik reisul-uleme IZ u BiH prof. dr. Enes-ef. Ljevaković.

Tom prilikom će prisutni hafizi proučiti nekoliko odlomaka iz Kur’ana i predati proučenu hatmu srebreničkim šehidima.

Učenjem arefatske dove predvečer će biti završen boravak na Arefatu, te će se hadžije zaputiti prema Muzdelifi gdje će provesti dio noći, a prvog dana Kurban-bajrama hadžije će se usmjeriti prema Mini gdje će bacati kamenčiće.


Posjeta hadžija. MINA

Tradicija davanja uputa

Na Brdu Milosti na Arefatu, kako tradicija prenosi, nakon dugog traženja sastali su se Hazreti Adem i Hazreti Hava.

Muhamed, a.s., je svoj poznati govor na Oprosnom hadžu održao upravo na Arefatu, što se desilo u petak, zbog čega je on nazvan Velikim hadžom. I ove je godine Dan Arefata u petak, tako da će naše hadžije biti dodatno nagrađene za obavljeni hadž.

Tradicija davanja uputa hadžijama i danas je prisutna, a održava se na nekoliko velikih svjetskih jezika. Ove godine hodočasnici koji ne govore arapski mogu razumjeti hutbe jer su prevedene na 10 različitih jezika uključujući engleski i turski, putem aplikacija Arafat Sermon, dostupnoj za iOS i Android. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.