ZAMJENIK BISERE TURKOVIĆ

Brkić na "Dubrovnik Forumu": BiH razočarana izostankom odluke o kandidatskom statusu

Naglasio je da se nedodjeljivanjem kandidatskog statusa otvaraju mogućnosti snažnijeg utjecaja trećih strana, čime se jačaju unitarističke i separatističke ideologije unutar Bosne i Hercegovine

Josip Brkić na "Dubrovnik forumu 2022". MVP BiH

S. S.

9.7.2022

Zamjenik ministrice vanjskih poslova BiH Josip Brkić učestvovao je na Međunarodnoj konferenciji "Dubrovnik Forum 2022" pod nazivom "A Quest for Balance in a World Disrupted", koja je održana 8. i 9. jula. U fokusu petnaestog izdanja foruma, koji je okupio visoke dužnosnike EU, zemalja članica EU i regije, bila je ruska invazija na Ukrajinu i njen globalni utjecaj, prije svega na geopolitičke odnose i svjetsku ekonomiju.

Zamjenik ministrice Brkić sudjelovao je u okviru foruma na panelu pod nazivom "Decision time in Europe’s "Soft underbelly"…and beyond" na kojem su razmijenjena mišljenja o mogućim posljedicama ruske agresije na Ukrajinu na zemlje jugoistočne Europe te značaju proširenja EU.

Snažniji utjecaj trećih strana

U svome obraćanju zamjenik Brkić pozdravio je činjenicu da su čelnici država članica EU dodijelili status kandidata Ukrajini i Moldaviji te evropsku perspektivu Gruziji, ali da je Bosna i Hercegovina razočarana izostankom odluke za Bosnu i Hercegovinu, što nije postignut konsenzus u Vijeću EU, s obzirom da se radi o političkoj odluci, zbog koje posljedice snose stanovnici Bosne i Hercegovine.

Naglasio je da se nedodjeljivanjem kandidatskog statusa otvaraju mogućnosti snažnijeg utjecaja trećih strana, čime se jačaju unitarističke i separatističke ideologije unutar Bosne i Hercegovine, što je protivno duhu Dejtonskog mirovnog sporazuma koji podrazumijeva jednu državu, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, uz jednaku zaštitu prava svih građana Bosne i Hercegovine.

Nema alternative EU i NATO integracijama

Još jednom je ponovio da za Bosnu i Hercegovinu nema održive alternative od EU i NATO integracija jer je to jedini put za stabilnost, napredak i mir u Bosni i Hercegovini i cijeloj regiji jugoistočne Europe. Ocijenio je da u ovim izazovnim trenucima za Bosnu i Hercegovinu, politički glasovi ujedinjene Europe moraju biti puno glasniji i angažiraniji kako bi presjekli buku zapaljive retorike, radikalizacije i govora mržnje.

Na marginama foruma zamjenik ministrice Brkić se, u odvojenim susretima, sastao s generalnim sekretarom za vanjske poslove Ministarstva za evropske i međunarodne poslove Republike Austrije Peterom Launski-Tifentalom (Launsky-Tieffenthal) i državnim sekretarom Republike Portugal Tiagom Antunesom s kojim je razgovarano o bilateralnim odnosima zemalja kao i političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini - saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.