SUD BIH

Predmet "Dobrovoljačka": Ganić i ostali danas se izjašnjavaju o krivici

U ovom predmetu optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Bakir Alispahić Enes Bezdrob, Ismet Dahić, Jusuf Pušina i Mahir Žiško

Ganić i Backović. Avaz

Piše: M. Aš.

12.7.2022

Sud Bosne i Hercegovine odbio je sve prigovore advokata na optužnicu Tužilaštva Bosne i Hercegvine u predmetu "Dobrovoljačka". Time su se stekli uslovi za početak procesa u ovom predmetu u kojem je optuženo 10 bivših visokih dužnosnika Armije RBiH i policije RBiH.

Ročište o izjašnjenju o krivnji zakazano je za danas u 12 sati.

U ovom predmetu optuženi su Ejup Ganić, Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Bakir Alispahić Enes Bezdrob, Ismet Dahić, Jusuf Pušina i Mahir Žiško.

- Optuženi se terete da su u okviru svojih funkcija i ovlaštenja u vojnim, policijskim i civilnim strukturama, zajedno sa svojim podređenima, planirali, podstrekavali i izvršili napad na nebranjenu mješovitu kolonu vojnika i civila zaposlenih u bivšoj JNA, pod pratnjom mirovnih snaga UN-a, te nisu spriječili ubistva i ranjavanja vojnika i civila, propustili da kazne izvršitelje ubistava i ranjavanja, mučili i nečovječno postupali prema zarobljenim vojnicima, nisu spriječili ni kaznili izvršitelje, kao i pomagali počiniteljima nakon izvršenog zločina - saopćili su tada iz Tužilaštva BiH.

Uz optužnicu predloženo je saslušanje 277 svjedoka, kao i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza kojima se potkrepljuju navodi optužnice, saopćeno je ranije z Tužilaštva BiH.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.