INFEKTOLOG

Ednan Drljević za "Avaz": Nema razloga za strah od majmunskih boginja, država treba napraviti plan

Prvo treba dokazati taj slučaj, pa onda treba pratiti, ispitati kontakte, rekao je dr. Drljević

Ednan Drljević o majmunskim boginjama. AVAZ

Piše: A. Ovčina

12.7.2022

U Klinički centar Univerziteta u Sarajevu danas se javio pacijent kod kojeg se sumnja da je zaražen majmunskim boginjama. Majmunske boginje su virusna bolest uzrokovana virusom sličnim velikim boginjama, ali se ne širi među ljudima tako efikasno i manja je smrtnost nego kod velikih boginja.

Kako je za portal „Avaza“ kazao prim. dr. Ednan Drljević, šef Infektivnog odjela Opće bolnice "Prim. Dr. Abdulah Nakaš", razloga za brigu nema.

Dokazati slučaj

- Ovo je tek prvi slučaj, odnosno tek treba da se dokaže da je prvi slučaj. Za sada one se sporije šire i trenutno majmunske boginje imaju lakši klinički oblik. Mislim da nema potrebe za vakcinacijom, ali da se mora na nivou države i Federacije napraviti neki program i plan za majmunske boginje to je tačno – rekao je Drljević.

On ističe da još uvijek nije došlo do velikog širenja i da će se moći staviti pod kontrolu. 

- U Evropi gdje ima slučajeva nema brige i straha, mislim da kod nas samo fali da na nivou države pravimo neki program, uvedemo neke mjere što se tiče majmunskih boginja, a sada ovako na lokalnom nivou, stvarno nema nikakvog razloga za strah. Prvo treba dokazati taj slučaj, pa onda treba pratiti, ispitati kontakte – rekao je dr. Drljević.


Blizak kontakt

Dodao je da ovaj soj majmunskih boginja koji se javlja izaziva blaže slučajeve.

- Potreban je dugotrajni bliski kontakt za širenje, tako da nema straha o širenju – rekao je na kraju prim. dr. Ednan Drljević.

Naglasio je da se svi mogu zaraziti, ali u Evropi virus koji se prenosi, prenosi se među ljudima koji imaju blizak kontakt.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.