ZAPREPAŠTENI

Iz Ambasade SAD: Današnja odluka gradonačelnika Rankića ne mijenja fundamentalnu činjenicu da se u julu 1995. godine u i oko Srebrenice dogodio genocid

Lideri BiH na svim nivoima imaju duboku odgovornost da odaju počast svim civilnim žrtvama, istakli su

Oglasili se iz Ambasade SAD povodom današnje odluke načelnika općine Bratunac. Avaz

H. J. I.

13.7.2022

Iz Ambasade SAD u BiH oglasili su se povodom današnje odluke načelnika općine Bratunac Srđana Rankića da članovima porodica žrtava ne dozlovi pristup lokalitetu Kravica.

- Sjedinjene Američke Države su zaprepaštene odlukom načelnika općine Bratunac da članovima porodica žrtava danas uskrati pristup lokalitetu Kravica u znak sjećanja na gubitak najmilijih tokom genocida u Srebrenici.

Lideri BiH na svim nivoima imaju duboku odgovornost da odaju počast svim civilnim žrtvama. Ovo uključuje omogućavanje grupama žrtava kroz BiH – bilo bošnjačkim, hrvatskim ili srpskim – da pristupe mjestima stradanja i da odaju pomen svojim najmilijima.



Ovo je od suštinskog značaja, kako da žrtve odaju počast svojim izgubljenim članovima porodice, tako i da građanima BiH rane zacijele i da krenu naprijed. Omogućiti im taj pristup je također pristojna stvar.

Današnja odluka gradonačelnika Rankića ne mijenja fundamentalnu činjenicu da se u julu 1995. godine u i oko Srebrenice dogodio genocid, uključujući i Kravicu, niti na bilo koji način odaje počast srpskim civilima koji su stradali u regionu, ali ometa izglede za pomirenje koje je neophodno svim ljudima u BiH kako bi živjeli mirne i prosperitetne živote koje zaslužuju - naveli su iz Ambasade SAD na Twitteru. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.