PODIJELJENA MIŠLJENJA

Sarajlije i dalje hodaju ulicama poklonika fašizma

Moja inicijativa nije usvojena zbog zastupnika SDA, NiP-a i BOSS-a koji ne podržavaju taj stav, kaže Stojanović

Oko naziva pojedinih ulica podijeljena mišljenja. Agencije

Piše: E. Maslo

17.7.2022

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini, kao i Kristijan Šmit (Christian Schmidt), visoki predstavnik u BiH, pozvala je vlast u Sarajevu da, po ugledu na Mostar, promijeni nazive ulica koje, kako su naveli, nose imena nečasnih.


Nacistički pokret

Podsjetimo, Gradsko vijeće Mostara usvojilo je odluku da promijene nazive ulice koje su imena dobile po ustaškim zločincima. Igor Stojanović (SDP) 2020. godine podnio je inicijativu o promjeni naziva ulica, no ona nije usvojena na Skupštini, za šta su najviše zaslužni tadašnji zastupnici SDA, Naroda i pravde i BOSS-a.

U Sarajevu niz ulica nose imena saradnika nacističkog pokreta poput muslimanskog antisemite Mustafe Busuladžića, Osmana ef. Rastodera, pripadnika i aktiviste muslimanske milicije Huseina ef. Đoze, bojnika 13. Handžar divizije, reisa Fehima Spahe, koji je pozvao muslimane da pozdrave rađanje ustaške NDH. Tu je i ulica Asafa Serdarevića, jednog od osnivača organizacije “Mladi muslimani” (ilegalna organizacija islamskih aktivista u BiH, osnovana 1939.), Sulejmana Pačariza Hodže, pukovnika Hrvatskih oružanih snaga i “junaka iz Hrvatskog Sandžaka”.

Postoje i dvije ličnosti koje su služile kao administrativci u NDH, a imaju svoje ulice u Sarajevu. Alija Nametak, koji je bio je direktor Hrvatskog državnog kazališta u Sarajevu za vrijeme NDH, čije ime nosi i jedna sarajevska škola, te Enver Čolaković, NDH-ov ataše za kulturu u Mađarskoj, kao i blizak saradnik Ante Pavelića, predsjednika Vlade NDH.

Stojanović je za „Avaz“ rekao da od tada niko nije podnio nijednu inicijativu vezano za promjenu naziva ulica, iako se o tome mnogo priča u javnosti.


Većina građana

- Ja mogu shvatiti da se ne slaže neko da je, naprimjer, Mustafa Busuladžić bio fašista, ali ako većina građana kaže da postoje važniji ljudi koji su obilježili bosanskohercegovačku historiju, zar to nije dovoljno da se inicijativa pokrene. Ako već pričamo o demokratiji, o nekome ko ne želi da se dogovori na jedan tolerantan način, onda bi od toliko historijskih likova u BiH mogli pronaći nekog drugog jer se isključivo radi o desetak ulica i jednoj školi koja nosi naziv po Busuladžiću – istakao je Stojanović.

Stojanović: Pozitivna odluka. Agencije

- Drago mi je da je Mostar krenuo s izmjenom ulica koje su nazvane po fašistima koji su bili dio HDZ formacija, a Sarajevo nije u prilici da to uradi kao glavni grad. Nije usvojen moj zaključak od prije dvije godine, ali očekujem da sada, nakon Mostara vrlo brzo krenemo i u Sarajevu s promjenom naziva ulica. Moja inicijativa nije usvojena zbog zastupnika SDA i NiP-a, te zastupnika BOSS-a koji ne podržavaju taj stav. Ne mislim da se nešto značajno promijenilo u njihovim političkim stavovima, ali činjenica je da sve ostale stranke, i bh. građani žele da se ti nazivi promijene – istakao je Stojanović.

On je naveo da bi ih na to trebala potaknuti i reakcija međunarodne zajednice, ali da je to istovremeno i sramotno, da oni reagiraju, a domaći političari ne mogu pronaći koncenzus.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.