KOMENTAR DANA

Ulice i svastike

Taman kada smo pomislili da se Mostar počeo oslobađati ružnog dijela svoje historije, živi fašisti su ponovo stupili na scenu

S obilježavanja Dana pobjede nad fašizmom. Fena

Meliha Smajkic

13.5.2023

Simbolično, na Dan pobjede nad fašizmom, s mostarskih ulica su skinute table s imenima ustaških časnika i visokopozicioniranih dužnosnika „endehazije“, predvođenih Milom Budakom. Za to je trebalo 10 mjeseci od odluke Gradskog vijeća, a skoro dvije decenije od njihovog „useljenja“ u najveći grad na Neretvi.

Brojne inicijative o promjeni spornih naziva ulica u Mostaru u proteklom periodu su završavale u ćorsokaku. Ni Pediju Ešdaunu (Paddy Ashdown), tadašnjem visokom predstavniku u BiH, koji je, kada je došlo do formalnog ujedinjenja Mostara 2004. godine, oformio komisiju Gradskog vijeća čiji je zadatak bio revizija naziva ulica, trgova i javnih objekata, to nije pošlo za rukom.

Komisija je utvrdila čak 1.000 spornih naziva, a inim imenima se licitiralo selektivno, predlagale su se populističke mjere, ali nazivi mostarskih ulica su bili prvorazredno političko pitanje. U konačnici, uz svesrdan pritisak međunarodne zajednice, Mostar se prilično „oslobodio“ naziva ulica po osobama koje se vezuju za režim koji je osmišljavao rasne zakone, kreirao i realizirao logore smrti i bio na prvoj liniji fašizma.

I taman kada se činilo da Mostar, makar, kozmetički postaje ljepše mjesto, samo što je prošao Dan pobjede nad fašizmom, na samom ulazu na Partizansko spomen-groblje, nacionalni spomenik BiH, iscrtani su ustaški i nacistički simboli. 

Meliha Smajkić. Avaz

I to po ko zna koji put, ali i nakon nepunih 11 mjeseci otkako je ovo remek-djelo velikog Bogdana Bogdanovića skoro u potpunosti uništeno. I u tom slučaju, kao i svim drugim u proteklih 30 godina istraga se vodi protiv NN osoba?!

Usto, skoro svako obilježavanje važnih datuma, kada se Partizansko spomen-groblje posjećuje, ne može proći bez osiguranja jakih policijskih snaga.

I šta nam to govori? Taman kada smo pomislili da se Mostar postavljanjem tabli s novim imenima ulica počeo oslobađati ružnog dijela svoje historije, fašisti su ponovo stupili na scenu.

Krajnje vrijeme je da taj čin bude i posljednji. A to je u zadatku i obavezi vladajućih Mostara, ako žele, kako su im na to ukazali međunarodni zvaničnici kada su ih pozvali da uklone ustaše s ulica, „poboljšati međunarodni imidž i reputaciju Mostara, ali i novim nazivima nadići ideološke i nacionalne podjele“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.