MANIFESTACIJE

Pogledajte kako je u Mostaru obilježen Deveti maj

Položeno cvijeće na Partizansko spomen-groblje , kao i na Šehitluke, gdje je proučen Jasin

Piše: M. Sm.

9.5.2021

Na Šehitlucima danas. M.Smajkić

Polaganjem cvijeća na Partizanskom spomen-groblju u Mostaru je danas počela manifestacija „Vjerni slobodi-vjerni domovini“ kojom se obilježava Dan pobjede nad fašizmom, Dan Evrope, Dan „Zlatnih ljiljana“, ali i Dan logoraša.

- Prošlosti se moramo sjećati i obilježavati je, ali i učiti iz nje. Jer, od rata je prošlo 26 godina, a mi smo još u ratu, samo što ne pucamo. Dakle, još uvijek smo u ovoj državi opsjednuti ratom. Hajdemo iz prošlosti naučiti one najbolje stavari, da pomažemo drugom, slabijem, nemoćnijem...- rekao je Sead Đulić, predsjednik UABNOR-a Mostar-

Riječ je o manifestaciji koju zajednički organiziraju predstavnici Udruženja građana dobitnika najviših ratnih priznanja „Zlatni ljiljan“ HNK-a, Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar, Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Mostar te mostarskog Udruženja logoraša.

Također,  u okviru manifestacije je i obilježavanje 28.godišnjice ubistva zarobljenih pripadnika Armije R BiH u zgradi komande Četvrtog korpusa (Vranica) te su na Šehitlucima, gdje su ovi „zlatni ljiljani“ ukopani, mostarski imami proučili Jasin, a prigodnu dovu proučio je mostarski muftija, Salem ef.Dedović, nakon čega su delegacije položile cvijeće.

Manifestacija je, potom, nastavljena na Starom mostu gdje su u znak sjećanja na žrtve fašizma, u Neretvu bačeni karanfili i ljiljani, dok je mostarski „ikar“ Igor Kazić izveo počasni skok.

Među brojnim sadržajima u Centru za kulturu Mostar upriličen je program pod nazivom „Sjećanje na 9.maj“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.