POLJOPRIVREDA

Nedžad Bićo za "Avaz": Uputili smo zahtjev za zabranu izvoza domaće pšenice

Sada je cilj da 30 posto pšenice ostane u državi, jer imamo informacije s terena da privatni otkupljivači već to kupuju i plasiraju u Tursku, kazao je Bićo

Nedžad Bićo o izvozu pšenice. AVAZ

Piše: A. Ovčina

16.7.2022

Problemi s poljoprivredom u Bosni i Hercegovini ne jenjavaju, pa su tako prethodnog mjeseca u nemogućnosti da prodaju pšenicu koju proizvedu, poljoprivrednici iz bh. entiteta RS najavili da će od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH tražiti privremenu zabranu uvoza pšenice, a koja bi iznosila 120 dana.

Međutim, pojedini pojedini poljoprivrednici žele zabraniti izvoz domaće pšenice. 

Na pitanje da li će doći do zabrane uvoza pšenice, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH Nedžad Bićo za portal "Avaza" je kazao da će to odlučiti Vijeće ministara BiH.


Nedovoljna proizvodnja

- Zahtjev je poslan, a trebalo bi ne zabraniti uvoz, već zabraniti izvoz domaće pšenice. Mi ne možemo biti toliko slobodni da tražimo zabranu uvoza, jer mi nemamo dovoljnu proizvodnju. Ovo što imamo je 30-tak posto domaće. Sada je cilj da 30 posto pšenice ostane u državi, jer imamo informacije s terena da privatni otkupljivači već to kupuju i plasiraju u Tursku, a onda ćemo doći u situaciju kao i prošle godine kada dođe kriza i onda ćemo moliti ko će dati pšenicu – rekao je Bićo.

Dodao je da ove godine imaju dobar uvoz, kvalitetnu pšenicu, a robne rezerve imaju dovoljno sredstava.

- Na tržištu je oko 30-tak posto domaće pšenice, dok je ostatak uvozna pšenica koja se i više koristi – kazao je.

Na pitanje kakve su otkupne cijene pšenice po kilogramu kazao je da nema zvanične otkupne cijene te da se roba prodaje po 0,60 ili 0,65 feninga zavisno od kvalitete. Tražili su da robne rezerve ponude cijenu za domaću pšenicu, ali kako kaže Bićo, to je ponuda za ekstra kvalitet.


Određeni parametri

- Sve što je ispod ekstra kvaliteta ima svoje parametre. Samo treba da se otkupi domaća proizvodnja s akcentom na pšenicu. Robne rezerve su dobile novac koji je bio namijen za podsticaj poljoprivrede, međutim robnim rezervama su povećali budžet sa dva miliona na 20 miliona da bi se otkupili domaći proizvodi, dijelom pšenicu – tvrdi Bićo.

Dodao je da još uvijek nema pomaka. Tvrdi da će se opet pšenica kupovati u svijetu, u Turskoj, a postoji već dostupna u BiH.

Naglasio je da je sada sitaucija sa pšenicom dobra, s obzirom da nije bilo mineralnog gnojiva na vrijeme.

- S kukuruzom će biti kritično, jer ga je suša usporila, ali bit će ga – poručio je on.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.