NAKON SASTANKA

Bauer: Na samitu smo dogovorili pojačanje angažmana u zemljama ugroženim ruskom agresijom, pa i u BiH

Moja posjeta dolazi kada je globalna sigurnost pod ogromnim pritiskom, konflikt u Ukrajini je više od Ukrajine, rekao je

Rob Bauer: Čast mi je biti u BiH. A. KUKIĆ

Piše: A. Kukić

19.7.2022

Admiral Rob Bauer, predsjedavajući Vojnog odbora NATO-a, sastao se sa delegacijom Oružanih snaga BiH, koju je predvodio Senad Mašović, načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Bauer je nakon sastanka rekao da mu je čast biti u BiH. 

Napadnut je sistem mirnog rješenja problema

- Moja posjeta dolazi kada je globalna sigurnost pod ogromnim pritiskom. Konflikt u Ukrajini je više od Ukrajine. Na NATO samitu u Madridu saveznici su se dogovorili da pojačaju podršku zemljama partnerima ugroženim ruskom agresijom uključujući i BiH, sigurnost BiH je ključna za sigurnost Zapadnog Balkana i EU - rekao je Bauer.

Dodao je da sistem u kojem se konflikt rješava mirnim načinom napadnut.

Sposobnosti oružanih snaga

- Saveznici će ovu podršku pružiti kroz program reformi i već dogovorene saradnje. Svrha moje posjete je da shvatim kakve su sposobnosti vaših oružanih snaga - rekao je Bauer.

Poručio je da se što ću imati sastanke sa predstavnicima Predsjedništva BiH, Ministarstva odbrane i što ću održati predavanje na Fakultetu političkih nauka, te posjetiti kamp Butmir.

O paketu pomoći OSBiH Bauer je kazao da paket nije u potpunosti definisan i da će se primjenjivati od 2023. godine, te pojasnio da će  uključivati i borbenu opremu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.