VISOKI PREDSTAVNIK

Šmit se konsultovao sa Komšićem oko izmjena Izbornog zakona

Konsultacije OHR-a i kabineta Komšića: Razmotriti njegovu i apelaciju Kovačevića

Komšić i Šmit: Razgovarali danas. Agencije

Avaz.ba

19.7.2022

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Kristijan Šmit (Christian Schmidt) održao je konsultacije sa bh. političkim akterima oko izmjena Izbornog zakona BiH. 

Šmit je razgovarao i sa članom Predsjedništva i liderom DF-a Željkom Komšićem.

- Ured Visokog predstavnika u BiH i kabinet člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine izvršili su konsultacije na kojima je zaključeno da će kabinet člana Predsjedništva BiH dostaviti kancelariji Visokog predstavnika BiH zahtjeve za ocjenom ustavnosti koje se odnose na izborni proces i izborni zakon BiH. 

Naime, član Predsjedništva BiH Željko Komšić prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine uputio je zahtjev za ocjenu ustavnosti koji se odnosi na način odlučivanja i nadležnosti domova naroda, posebno sa stanovišta pokretanja vitalnog interesa, koji predstavlja alat za blokade, te apelaciju Slavena Kovačevića prema Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu koja se tiče aktivnog prava glasa, odnosno načina izbora u Zastupnički dom Parlamenta BiH, Domove naroda i Predsjedništvo BiH - navodi se u saopćenju iz Komšićevog kabineta.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.