SVI ZGROŽENI

Iz Šejkovače ispraćeni tabuti s posmrtnim ostacima pobijenih Bošnjaka, a u Sanskom Mostu "Viva la musica" cijeli dan

Događaj se realizira u okviru manifestacije "Ljeto na Sani" a pod pokroviteljstvom Općine Sanski Most (SDA) i Vlade USK (NES), dok medijsku potporu pruža RTV Sana

Ko je kriv za ovaj propust?. Avaz

Piše: E. Trako

19.7.2022

Kolona s posmrtnim ostacima 16 žrtava zločina na području Prijedora ispraćena je iz Identifikacionog centra Šejkovača kod Sanskog Mosta, u Bosni i Hercegovini.


Tabute sa nekompletnim posmrtnim ostacima žrtava na rukama do kamiona prenijeli su članovi porodica ubijenih. U tišini su se u hali Identifikacionog centra oprostili od najmilijih koji će 30 godina nakon zločina konačno pronaći smiraj. Sutra će biti ukopani nakon šehidske dženaze u Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu kod Prijedora.

S druge strane neoprezno, bahato ponašanje u režiji Općine Sanski Most na čijem čelu je Faris Hasanbegović iz SDA i Vlade USK koju vodi Mustafa Ružnić iz NES-a.

Na Facebooku je ushićeno vijest o muzičkom događaju podijelila i Ilda Alibegović, novopečena članica stranke NES.

Objava Ilde Alibegović, novopečene članice NES-a koja je promijenila nekoliko stranačkih dresova. Screenshot

Dok porodice i preživjele komšije u tišini i u svom bolu ispraćaju tabute s posmrtnim ostacima svojih komšija, prijatelja, braće, očeva, s druge strane muzika! I to cjelodnevni program "Viva la musica" u okviru manifestacije "Ljeto na Sani".

Uočio je to i Kemal Turan iz Saveza za bolju budućnost BiH (SBB).

- Danas su u Sanskom Mostu ispraćeni posrmti ostaci žrtava iz Prijedora, Kozarca, Bosanskog Novog, gdje je ispraćaj bio prigodan. Međutim večeras je organizovano neko muzičko veče u Sanskom Mostu baš na taj dan što mi iz SBB-a ne prihvatamo i osuđujemo takva dešavanja.


Kemal Turan: Zar nije moglo da se odgodi. Avaz

Taj koncert ili muzičko veče, moglo je da se odgodi za bilo koju drugu noć, ne baš večeras, što nikako nije u redu, pogotovo od Vlade USK i općine Sanski Most koji su pokrovitelji svega toga i RTV Sane iz Sanskog Mosta.

Dešavanje je „Ljeto na Sani“, znači što se svake godine organizira - kaže Turan.


Tabuti danas ispraćeni iz Šejkovače. Avaz

Medijski pokrovitelj je RTV Sana kojom rukovodi Midhat Dedić, nekada ugledni novinar. Pozvali smo ga za komentar.

- Hej, nemam vremena...kakav komentar? Evo koncert nam počinje nema ništa. Kakvo to. Zovi ti Asima Kambera (perjanica SDA, poznat po brutalnim krađama glasova zbog čega je i hapšen, op.a.). Nema ništa, gotovo - kazao je Dedić ne želeći odgovoriti na pitanje, da li se muzički program mogao odgoditi dok se makar ne klanja dženaza pobijenim Bošnjacima.

Kontaktirali smo i premijera Vlade USK Mustafu Ružnića (NES). Do trenutka objave ovog teksta, nije se javio. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.