POSJETE

Kajganić se sastao s predstavnicima Ambasade SAD

Na sastanku je razgovarano o radu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija

Sa održanog susreta. TUŽILAŠTVO BIH

A. O.

20.7.2022

V.d. glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Milanko Kajganić, sa tužiteljicom Suadom Pašić, sastao se sa predstavnicima Ambasade Sjedinjenih Američkih Država, Natalijom Šušak, službenicom za ljudska prava Ambasade SAD, Frank Bradšer (Bradsher), rezidentnim pravnim savjetnikom Programa za razvoj, pomoć i edukaciju tužilaštava u inostranstvu Ministarstva pravosuđa SAD (US DoJ/OPDAT), kao i njihovim saradnicima.

Na sastanku je razgovarano o radu Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija kao i neformalne mreže tužilaca i istažilaca u BiH u borbi protiv trgovine ljudima.


Dužnosnici Ambasade

Dužnosnici Ambasade SAD upoznali su v.d. glavnog tužioca Kajganića da je Ministarstvo vanjskih poslova SAD, objavilo Izvještaj o trgovini ljudima za ovu godinu, u kojem se kvalifikuje i status Bosne i Hercegovine, u borbi protiv ovih krivičnih djela.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine i njegov Odsjek za borbu protiv trgovine ljudima i ilegalnih migracija, postupa u velikom broju predmeta, u kojima se u borbi protiv ove vrste krivičnih djela, realizuje regionalna i međunarodna saradnja, te su i u ovoj godini, provedene zajednične međunarodne operacije, sa ciljem procesuiranja identifikovanih počinilaca ovih krivičnih djela.


Implementacija preporuka

Također, Tužilaštvo BiH i Udarna grupa, nastavit će sa implementacijom preporuka iz Izvještaja.

V.d. glavnog tužioca Kajganić, zahvalio se dužnosnicima iz SAD, na pomoći i podršci koju vlada SAD pruža Tužilaštvu BiH, agencijama za provođenje zakona i pravosuđu Bosne i Hercegovine.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.