ŽESTOKA RASPRAVA

Oboren izvještaj o radu i poslovanju RTV FBiH za 2018. i 2019. godinu

Kada je u pitanju materijalno-finansijsko poslovanje ove institucije, moram priznati, ono je na nivou Dejvida Koperfilda i čarobnjaka, pitanje je kako se ova ustanova uopšte održava u funkcionalnom smislu, rekao je delegat Žuljević

Delegati protiv izvještaja RTV FBiH. FENA

Piše: S. S.

21.7.2022

Na Domu naroda Parlamenta Federacije BiH oboren je izvještaj o radu i poslovanju Radio Televizije Federacije Bosne i Hercegovine za 2018. i 2019. godinu i Finansijski izvještaj sa mišljenjem Nezavisnog revizora za godinu koja završava na dan 31. decembar 2018. i 2019. godine.

Izvještaj za 2018. je podržalo samo 16 delegata, dva su bila suzdržana i 12 protiv. Izvještaj za 2019. je podržalo 15 delegata, tri suzdržana i devet protiv.

Podsjećamo, ranije je Predstavnički dom Parlamenta FBiH odbio ova dva izvještaja.

"Podstanari u Sivom domu"

Izvještaj je predstavio Džemal Šabić, generalni direktor Federalne Radio Televizije.

- FTV je u 2018. godine imala neto dobit u iznosu od 92.000 KM, a naredne godine 2.439.000 KM, a onda je stigla pandemija. Imamo finansijski, kadrovski i programski jako preduzeće. Ne poznajemo neku vrstu problema, pogotovo ne onakve kakve smo nekad zatekli. Nikome ništa ne dugujemo, nemamo nijedan sudski spor, plaće se redovno isplaćuju - rekao je Šabić.

Kao problem je naveo to što su "podstanari" u "Sivom domu".

- Nepostojanje infrastrukture i zakonskih omaški koje su načinjene svojevremeno, koje su onemogućile FTV da posjeduju bilo kakvu infrastrukturu, izuzev zaposlenika stvara problem. Jedino posjedujemo zaposlenike, tada ih je bilo 450, a sada 306. Zbog toga ne možemo razviti izvjesne stvari. Ne možemo razviti IT centre, jer nisu naši, ne možemo dobaviti tehničku opremu koja je potrebna da bi digla naš program. Zbog toga bih zamolio da se razmišlja o reformi na taj način - dodao je Šabić.

Damir Džeba (HDZ) je pročitao stavke prema kojim postoje sudski sporovi, a o čemu delegati nisu obavješteni.

Ivo Tadić (HDZ) je podsjetio da je direktoru prije devet godina istekao mandat te poručio da prema informacijama kojim on raspolaže u FTV-u ne postoji Upravni odbor.

- Ja se pitam kako uopšte funkcioniše Federalna Radio Televizija. Na koji način se imenuju glavni urednici? Na koji način se raspisuju konkursi? Kako se raspoređuju sredstva, pogotovo kada su veći iznosi preko 100.000 KM - upitao je Tadić.

Stari izvještaji

Riječ je uzeo i delegat Aner Žuljević.

- Kada je u pitanju materijalno-finansijsko poslovanje ove institucije, moram priznati, ono je na nivou Dejvida Koperfilda i čarobnjaka. Pitanje je kako se ova ustanova uopšte održava u funkcionalnom smislu. Očigledno da ima sve manje ljudi, položaj novinara je sve teži. Možda je to i namjera određenih politika. Ja sam žalostan što javni servisi još više ne "udaraju" po svima nama u skladu sa odgovornošću u društvu koju imamo kada je u pitanju naša uloga - kazao je Žuljević.

Damir Marjanović je upitao šta će se desiti ukoliko se usvoje ili ne usvoje ova dva izvještaja, obzirom da je riječ o predpandemijskim izvještajima.

- Evo čujem u pozadini govore "ništa". Zašto gubimo vrijeme osim ako ne želimo da iskoristimo predizborni period i video streaming koji imamo. Pogledajte sve su izvještaji iz 2018. i 2019. i jedan je iz 2020. godine. Hoće li iko podnijeti ostavku ako ne usvojimo? Koliko znam nema ko da podnese ostavku. Ljudi dajte da se pogledamo u ogledalo i da kažemo da prelijevamo iz šupljeg u prazno.

Ilija Nakić je rekao da Hrvati mogu gostovati na FTV-u samo ukoliko će reći nešto protiv interesa hrvatskog naroda i HNS-a. 

- Nas na toj televiziji nema, a vjerujem da nema i mnogih drugih strana na prostoru FBiH - poručio je Nakić.

Džemal Šabić je odgovorio da su brojni predstavnici HDZ-a gostovali na FTV-u, osim predsjednika HDZ-a Dragana Čovića, koji, kako kaže, nije htio da gostuje na ovoj televiziji.

Obratio se i delegat Zvonko Marić (SBB).

- Koliko vidim raspravljamo o izvještaju o radu i poslovanju RTV FBiH. Ovdje kolega Marko Saraf (HDZ) kaže da ne želi da priča o uređivačkoj politici, a sve vrijeme priča o uređivačkoj politici. To nije u redu, razumijem da je predizborni period kada se ubiraju politički poeni, ali ovo nije način. Kao neko ko je radio u toj televiziji smatram da ovo nije način da prosuđujemo o uređivačkoj politici ovog medija - kazao je Marić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.